15-06-2004 г. Плодовете на малините зреят в продължение на 20-30 дни. В по-топлите райони и в насажденията, разположени на по-ниски места, беритбата започва през втората половина на юни, а на по-високите места и в по-хладните райони - в началото и през първата половина на юли. Плодовете са готови за бране, когато се отделят свободно от чашката и са добили характерното за сорта оцветяване. Беритбата на плодовете в пълна зрялост или когато те са добили съответната за сорта окраска, но са още твърди, зависи от предназначението им. Ако са предназначени за по-далечни пазари, тогава се берат още твърди и с дръжките, а ако ще се консумират или преработват на по-близки места, се берат в пълна зрялост и без дръжките. Малиновите плодове са много нежни и не търпят прехвърляне от един съд в друг, нито пък тежести. Затова се берат в малки щайги с вместимост 2-2,5 кг, в които се превозват и изнасят на пазара.При беритбата задължително се отделят всички загнили, мухлясали или презрели плодове, понеже те развалят и останалите. Освен това плодовете не трябва да се берат мокри от роса или дъжд, защото бързо се развалят. През време на беритбата те се оставят на сянка и се предпазват от слънцето. В много топло време плодовете узряват бързо и тогава се бере през ден. В хладно време беритбите се извършват през два дни. Беритбата на малини е трудоемка работа. Един берач на ден обира около 20 кг плодове, а за беритбите отива около 80-90 на сто от целия труд, необходим за отглеждането им.