03-06-2004 г. Някои сортове лози изресяват и не дават нормален грозд с добре развити и достатъчно на брой зърна в него, пише "Вестник за градината". Най-често това се случва при Чауш, Червена лисича опашка, Черна разакия, Фоча и др. Прашецът на тези сортове е стерилен и при тях не може да стане самоопрашване. Ако не бъдат оплодени от активен прашец на други сортове, няма да дадат грозде. Затова много стопани просто взимат решение да не ги отглеждат. Но тази сортове си имат и своите добри качества. Така например Чауш е доста разпространен у нас поради много добрите си вкусови качества, както и заради възможността да се опрашва от сортове, които цъфтят едновременно с него. Това са Шасла доре, Мискет Хамбургски, Димят, Памид и др. Ако някой от тях е в близост до лози от Чауш, прашецът ще попадне и ще опраши ресите. Изкуственото опрашване може да стане и като по време на масовия цъфтеж на лозите се съберат реси от сортове опрашители и с една реса се удря по няколко реси на Чауша. По този начин на изкуствено опрашване се унищожават реси от сорта опрашител. Затова се прилага предимно, когато имаме малко лози. Друг начин за изкуствено опрашване е когато се използват пухчета. За да се събере прашец от сорта опрашител, пухчето се разтърква леко от основата към върха на ресата, така се зарежда с прашец. След това по същия начин се нанася върху ресите на опрашвания сорт. Този начин може да се използва и при самоопрашващите се сортове, когато условията за опрашването не са благоприятни. Добър е и затова, че не се унищожават реси. Опрашването се извършва само сутрин от 7 до 10 часа и се повтаря поне два пъти по време на цъфтежа.