МАРМАЛАД: Продукти: на 1 кг каша - 500-550 г захар. Приготвяне: подбират се добре узрели плодове, очистват се от мъха, след което се нарязват на парчета. Те се разваряват с малко вода, за да не загорят, и се прекарват през машинка за мелене на месо, а чиято решетка е поставено сито за задържане на семките и на каменистите клетки (около семките), или се пасират през сито. Получената каша се смесва със захарта и се вари в тава. Готовият мармалад се насипва в буркани, докато е още горещ, и се оставя да изстине. Бурканите се затварят и се държат на хладно, сухо и проветриво място.
ЖЕЛЕ: Продукти: на всеки литър сок от дюли се прибавя 800 г захар, 1 ч.л. винена киселина. Приготвяне: плодовете се избърсват от мъха, измиват се и се нарязват на парчета. Семената не се отделят, тъй като най-много пектин се съдържа в тъканта около тях. Резените се заливат с вода, колкото да се покрият, и се варят до омекване (20-30 минути). Полученият сок се прецежда през тензух или марля, без да се притискат плодовете. Препоръчва се готовият сок да се остави 10-12 часа, за да се избистри. Прибавя се захар, съответна на количеството сок, след което желето се вари до необходимата гъстота. Няколко минути преди да се снеме от огъня, се прибавя 1 ч.л. винена киселина. Насипва се в бурканите горещо.