Начало » Новини » Страната
24.08.2012 г.

Светлана Боянова: С продажбата на земя от Държавния поземлен фонд няма да има земя, която пустее и никой не я ползва

Светлана Боянова, заместник-министър на земеделието и храните в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-жо Боянова, Министерство на земеделието и храните обяви търгове за продажба на земя от Държавния поземлен фонд (ДПФ). Каква е мотивацията на министерството за тази стъпка?
Светлана Боянова:Подобен търг, който не се провежда за първи път през 2012 г., е единствената възможност по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, правилника за прилагане и Наредба 16 за продажба с поименни компенсационни бонове, по който държавата може да продава Държавен поземлен фонд. По отношение на това – защо продажба и защо сега – това е резултат от анализ на цялата информация, която ние събираме всеки месец по отношение на Държавния поземлен фонд. Към края на 2011 г. информацията ни е, че 2,245 млн. декара са свободните земи Държавен поземлен фонд. Балансът на земята е толкова, от които една част се предоставени под наем и аренда, а другата част стои свободна. Не е добре през 2012 г. да имаме свободна държавна земя, която нито я стопанисваме, нито я отдаваме под наем и аренда, нито по някакъв друг начин се управлява като един добър стопанин. Събирайки информация, най-вече за това кои имоти през годините са давани под наем и аренда и към тях е нямало интерес, кои имоти са изрично заявени от хора, понеже например съседен имот до негов имот е държавен и молят да го закупят, за да си окрупнят стопанството - на базата на тази информация ние взехме решението за продажба на земи от държавния фонд. По закон можем да направим това само с Поименни компенсационни бонове (ПКБ). Търгът започна, спазвайки изцяло процедурата в законодателството, уреждащо тази материя.

Фокус: Колко земя ще бъде продадена?
Светлана Боянова:Около 154 000 декара на територията на цялата страна. Изключени са областите Габрово и София. Габрово е изключено, защото няма подходящи земи, а София – град, защото процесът с обезщетяването на собствениците не е приключил изцяло. Когато се възстановяваше на времето земята, едни бяха обезщетени със земя, за други нямаше земя по различни причини, поради което те или получиха пари, или Поименни компенсационни бонове, или получаваха земя. Тези, които разполагат с тези поименни компенсационни бонове, в момента с този търг могат да изберат начина, по който да бъдат обезщетени. Ако желаят да вземат имот, мога да участват в търга, ако не желаят да участват, могат да реализират боновете си на борсата като ги продадат.
Фокус: Означава ли това, че някои собственици на земеделски земи ще имат предимство при закупуването на земя от Държавния поземлен фонд?
Светлана Боянова:Не. Изобщо не може да се говори за подобно нещо. Търгът е публичен. Имотите са качени на сайтовете на всички областни дирекции и всеки, който има интерес да участва в търга, може да го заяви. Има 30 дни от последната публикация във всеки местен вестник. Това е период, който и според наредбата е приемлив и достатъчен, за да се заинтересоват, да преценят какъв им е интересът – дали със земя ще участват, или ще продават поименни компенсационни бонове, си е лично тяхно решение.
Фокус: Дали някой е знаел преди това?
Светлана Боянова:Като мярка продажба на държавна земя беше дискутирана и дискусията започна още през 2010 г. Тя по-скоро беше предвидена като антикризисна мярка, т.е. продажба с пари, тъй като законодателството към момента не е променено – това не може да стане. Друг е въпросът, че ние искаме да въведем малко ред в Държавния поземлен фонд, защото той е изключително на хартия и разпръснат.
През годините неправомерното ползване на Държавния поземлен фонд (ДПФ) не беше контролирано по никакъв начин. Така или иначе тези имоти се работиха, ние не знаехме и държавата по този начин губи. Ние непрекъснато събираме информация относно Държавния поземлен фонд. Миналата седмица приех и електронния регистър на ДПФ, тъй като той изключително ще ни улесни във вземането на каквито и да е решения от тук насетне. Ние непрекъснато говорим за Държавния поземлен фонд и как точно да го управляваме добре. Винаги по време на търговете за наем и аренда излиза въпросът какво правим с ДПФ-имотите по време на правенето на споразуменията по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, защото в масивите все попада по някой имот, който е Държавен поземлен фонд. Състоянието на фонда показва, сега при тези земи, които се предлагат за продажба, че става въпрос предимно за маломерни имоти. Държавата няма как да има доходност от такива малки, разпокъсани имоти, а да не говорим, че там, където има по-големи имоти, те са предимно пасища, които стоят свободни. Те явно не са атрактивни, не са обработвани или пустеят. Нямало е интерес, когато сме ги давали под наем и аренда. Аз разбирам напълно защо това е така. Защото, когато ти искаш да правиш инвестиция в нещо, е по-добре да е твоя собственост, отколкото под наем и аренда. Нещата са навързани и аз не мога да се съглася, че е имало изтичане на информация. Каква информация? Тази информация винаги е била на лице. Винаги сме я обсъждали и винаги сме заявявали, че желаем държавата да бъде по-добър собственик на собствената си земя, както всеки един частен собственик. Трябва да знаем колко е земята и как се разпореждаме с нея – дали с наем и аренда, дали продаваме това, което не носи доходност, дали го използват хората за окрупняване, защото всъщност това е целта.
Фокус: Как ще се отразят тези търгове на собствениците на земеделски земи?
Светлана Боянова:Ние не говорим за собствениците. Ние гледаме от гледна точка на държавата - ние, като собственик на тази земя, какво ще направим с нея. Всеки, който я закупи и стане собственик, си решава какво прави с нея.
Фокус: Какви ще бъдат ползите за държавата?
Светлана Боянова:Ползите са, че ние няма да имаме земя, която пустее и никой не я ползва. Това е важно за цялата земеделска земя, защото това й е основното предназначение – да се работи.

Фокус: Имате ли информация какъв е интересът до този момент?
Светлана Боянова:Рано е да се каже. Очакваме добър интерес, защото не само към държавната земя, но в момента интересът по принципи към земеделската земя е много засилен. В момента подготвяме новата Обща селскостопанска политика за 2014 г., където е желателно да нямаме такива свободни земи. Свободни земи означава земи, които никой не ги обработва или поне ако ги обработва, е незаконно – нито сме го предоставили под наем и аренда, нито сме го дали за продажба. Не трябва да оставяме такива земи до 2014 г., за да можем пълноценно да се възползваме не само от субсидирането, а по принцип да имаме доходи от земеделската си земя като държава.
Фокус: До сега практиката Ви какво показва при обявяването на подобни търгове?
Светлана Боянова:Има интерес през годините. От 2001 г. се провеждат търгове всяка година и са се продавали земи. Логично е да се купува по-малко от това, което се предлага. Като интерес очаквам да видя същото, нямам някакви прогнози за по-голям интерес. Трябва да видим как ще се проведе търгът. До момента се публикуваха в местните вестници, в сайтовете на областните дирекции, така че нека да видим след обявяването, когато почне да тече срокът, тогава ще имаме повече информация по подадените заявления – вече областните дирекции ще информират как върви темпът.
Фокус: Защо сега решихте да обявите този търг?
Светлана Боянова:Изходили сме от събраната информация. Такава информация до момента в този си вид никъде не е правена. Всичко е било на хартия тук-там. Сега вече имаме по-пълна картина и поради тази причина го предприехме, да не говорим, че 154 000 декара не оказват голямо въздействие върху управлението на Държавния поземлен фонд. Те са около 5% от държавната земя. При всички случаи това не означава тотална разпродажба на ДПФ. Няма такова нещо.
Фокус: На какъв принцип са избирани земите, които ще бъдат продадени на търг?
Светлана Боянова:Избирани са на принципа дали е имало през годините интерес към тях, когато са давани под наем и аренда, т.е. никой не е искал да ги ползва под наем и аренда и те си стоят така. Също и конкретни заявления от земеделски стопани или собственици, които имат в съседство свои имоти и искат да окрупнят своите стопанства. Те са ни подавали изрични заявления за това.
Основното за нас е да управляваме добре Държавния поземлен фонд. Всичко останало, което се обяснява в медиите, не е свързано с търга за ДПФ. Пазарът на Поименни компенсационни бонове е друг пазар и той не е определящ, когато решаваме да има или не продажба на земя. Нас ни водят чисто земеделските факти и информация по отношение на Държавния поземлен фонд.

Светлана Боянова: С продажбата на земя от Държавния поземлен фонд няма да има земя, която пустее и никой не я ползва
17189
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини