В продължение на много години, селското стопанство на САЩ е изправено пред трудна задача: да намери баланс между осигуряването на достатъчно хранителни вещества за растенията и предотвратяване на измиването от повърхностните и подземните води на големи количества азот, който наред с всичко друго, причинява и цъфтежа на водоемите.
Сега фермерите от графство Съфолк, Източна Англия, които произвеждат сладка царевица имат ново средство, което им позволява да намалят замърсяването на водите с азот. Земеделските стопани на тази област участват в съвместнен експеримент с компаниите American Farmland Trust и Agflex, Inc., за тестване на принципно нови торове, създадени с помощта на нова технология, наречена “торове с контролирано освобождаване на азот”.
Тези торове са с предназначение да осигурят на растенията азот в момент, когато те имат нужда от него. В това се състои различието от конвенционалните водоразтворими торове, които могат бързо да се измият от почвата по време на проливни дъждове. Графство Съфолк е с преобладаващо песъчливи почви и по време на есенните дъждове могат да се загубят много азотни торове.
Президентът на Лонг-Айлънд Farm Bureau, Джо Гергел в отзивите си за този проект заявява, че всяко начинание с което ще се помогне на земеделските производители за поддържане на баланса на елементите в почвата е значимо и полезно дело. Той казва, че в този експеримент са взели участие 20 местни ферми.
“В нашия район производителите са силно възприемчиви на съвременни методи на отглеждане в селското стопанство, - каза той – За да се постигнат успехи са ни нужни три неща - вода, слънчева светлина и хранителни вещества. Именно от тора получаваме тези хранителни вещества. А с откриването на новата, по-добра технология - т.е. тор с бавно освобождаване на хранителните вещества - много фермери искат да го изпробват”.
Джо Гергел отдавна се занимава с производство на картофи и казва, че по-рано през пролетта, фермерите са внасяли големи количества торове, но проливните дъждове са измивали голяма част от хранителните вещества в подземните води, както и директно в залива. “С помощта на тази технология, те могат веднъж завинаги да намалят количеството на тора, но ние все още искаме да се убедим, колко ефективно растенията могат да абсорбират азот от този вид тор - каза той - За различните култури балансът ще бъде различен.”
Участващите фермери ще внасят новия тор с контролирано освобождаване на азот и обикновените торове в полетата, които редовно обработват. Така те ще могат да сравнят, предимствата на новите технологии в реалното производство.
Гергел казва още, че местните фермери са доста предпазливи по отношение на новите технологии, тъй като не са сигурни, че иновациите ще им позволят да увеличат реколтата си. Съществува риск от загуба на хиляди долари, ако обемът на продукцията или нейното качество се влоши с използването на новите технологии.
“Ние с удоволствие работим заедно с фермерите от графство Съфолк, подпомагайки производителите на сладка царевица да защитят водните системи от замърсяване с азот. По този начин, ние ще създадем една успешна технология и от този опит ще се възползват земеделските стопани в цялата страна, както и тези, които са в други селскостопански сектори - каза Дейвид Хейт от American Trust Farmland - Изпълнението на този проект показва, че е възможно да се намали количеството на използваните торове, като същевременно се поддържа висока рентабилност”./Agropages