Начало » Новини » Страната
01.08.2012 г.

Влизат в сила правилата за производство на биологично вино

От днес, 1 август 2012 г., влиза в сила Регламент № 203/2012 (ЕС) на Комисията за изменение на Регламент (ЕО) № 889/2008 за определяне на подробни правила за прилагането на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета във връзка с подробни правила относно биологичното вино, публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз на 9 март 2012 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино датира от 1991 г., когато е издаден първия регламент за биологично производство в Европейския съюз.
От 2000 г. няколко страни извън ЕС (САЩ, Австралия, Канада и др.) създават и прилагат законодателство в областта на производството на биологично вино.
В тази връзка и с цел да отговори на нуждите на потребителите, Европа изготви и прие регламент за производство на биологично вино, преодолявайки множество трудности:
Вино в Европа се произвежда в много и различни една от друга географски области, с традиции, показващи богатството и потенциала на Европейския лозаро- винарски сектор;
Даването на точно определение за биологично вино трябва да отразява принципите на биологичното производство и да съхранява автентичността на прилаганите практики;
Дългогодишния дебат между производителите на вино във фамилните ферми и представители на промишлени преработватели на вино.
Съгласно разпоредбите на новия Регламент № 203/2012, биологичното вино е произведено от биологично грозде при прилагане на определени технологични практики. Новите изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и за сега нямат алтернатива като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли. Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино, като: концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.
В Специална глава от Регламента са описани разпоредби за максималните граници на влаганите във виното сулфати с 50 mg/L по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе при съдържание на остатъчна захар, по- ниско от 2 g/L, за всички останали вина има намаление от 30 mg/L, в сравнение с конвенционално произведените вина.
Предимствата на новите правила за производство на биологично вино са свързани с ясното разграничаване на използваните практики при производство на биологично вино от биологично грозде и дава гаранции на потребителя.
Биологично произведеното вино, реколта 2012, при спазване на разрешените от Регламент 203/2012г. енологични практики и изисквания, ще има правото да носи биологичното лого, като всички пакетирани биологични продукти. Логото е задължително за поставяне върху биологичните храни и напитки от 01.07.2010 г. за всички продукти, произведени в Eвропейския съюз.

Влизат в сила правилата за производство на биологично вино
6009
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини