Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.07.2012 г.

Температурните аномалии смущават растежа на пипера

Необходими са чести поливки и редовно подхранване

Няма градинар, който да не знае, че кореновата система на пипера е по-слаба и има по-малка усвояваща способност. И още нещо много важно – тя се нуждае от аерирана почва, защото без въздух корените спират да хранят растението и то линее.

[B%]Високите температури водят до дисбаланс в храненето[%B]
Пиперът е взискателен към температурата на почвата и на въздуха. Растежът и развитието му са най-добри при температура 18-30ºС. При температура под 13 ºС и над 30 ºС растежът почти спира. Това е в резултат на нарушеното фосфорно хранене, което води до силни смущения - окапват цветовете и завръзите. Освен това, големите температурни колебания, каквито има тази година също смущават растежа и развитието на растенията.

[B%]При нарушено кореново хранене по-ефективно е листното торене[%B]
Дисбалансът в храненето на растенията при високи температури може да бъде преодолян чрез листно хранене с подходящи за целта торове.

[B%]Комплексното хранене повишава добива и качеството на пипера[%B]
Пиперът силно реагира на листното подхранване, при което се допълва минералното хранене с голям брой микро- и макроелементи, а в някои случаи и с биологично активни вещества.

От интерес за градинарите са листните торове Фолиарел шугър В, Фитона-2 и Солифид-универсал. И трите тора са комплексни, съдържат необходимите макро и микроелементи. С тях се правят най-често три подхранвания, като се редуват с почвено (или листно азотно торене през 7-8 дни. Могат да се смесват и заедно и да се използват с препаратите за растителна защита.

[B%]Редовната беритба повишава броя на завръзите[%B]
И още нещо, което градинарите не трябва да пропускат. Колкото по-често се берат растенията, толкова повече завръзи ще формират.
Пиперът започва да се бере от края на юни, началото на юли чак до падането на първите слани. Тъй като е култура с непрекъснат период на плододаване, много важно е плодовете да се обират навреме. Това позволява да се образуват нови разклонения и цветове. Задържането на чушки върху растението повече, отколкото е необходимо, пречи на растежа и добивът намалява.

Чушките се прибират в техническа и ботаническа зрелост. Техническата е когато придобият типичната за сорта форма, големина, цвят и гланц. При натиск плодът трябва да е достатъчно твърд. В тази зрялост обикновено се берат ранните сортове - Горнооряховски ран, Златен медал, Хебър, Албена, Сиврия, Калинков, Бяла шипка.
Ботаническата зрялост се характеризира с пълно развитие на плодовете и придобиване на типичния за сорта цвят (червен или оранжев и др.) и гланц. В тази фаза се берат обикновено Куртовска капия, Пазарджишка капия, Фитостоп, ратундите, пиперите за мелене.

При прибирането в техническа зрелост се правят около десет-двадесет беритби, а в ботаническа от две до три./Петър Йорданов

Температурните  аномалии смущават растежа на пипера
24384
 

Последни материали
Виж
ДФЗ предупреждава
Всички срокове, важни да се спазват през 2025 и 2026 г., за да получите субсидиите си
ДФЗ публикува важни срокове за Кампания 2025
Неприятели
Нощенките оставят дълбоки следи в доматите
Решения на Министерския съвет
Приети са новите такси за изваждане на пасищата от постоянно затревените площи
Решения на Министерския съвет
Неочаквано МС отложи учредяването на държавното дружество „Магазини за хората“
За днес е насрочен международен търг за 100 000 тона мека пшеница
Реколтата от зърно в Тунис нарасна значително, но това няма да спре вноса
Свързани материали
Виж
ДФЗ предупреждава
Всички срокове, важни да се спазват през 2025 и 2026 г., за да получите субсидиите си
ДФЗ публикува важни срокове за Кампания 2025
Неприятели
Нощенките оставят дълбоки следи в доматите
Решения на Министерския съвет
Приети са новите такси за изваждане на пасищата от постоянно затревените площи
Решения на Министерския съвет
Неочаквано МС отложи учредяването на държавното дружество „Магазини за хората“
За днес е насрочен международен търг за 100 000 тона мека пшеница
Реколтата от зърно в Тунис нарасна значително, но това няма да спре вноса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини