Отдавна е установено, че развитието на бактерията E.coli в храна и вода е отговорно за разпространението на болести и смъртни случаи по целия свят в последните години. Миналогодишната лятна епидемия, развихрила се в Германия и обхванала почти цяла Европа (тръгна от заразени кълнове на боб), зарази хиляди хора и стана причина за смъртни случаи и други животозастрашаващи усложнения на стотици хора, които се заразиха с новия щам на E.coli.
[B%]БАКТЕРИАЛНАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ АНТИБИОТИЦИ Е ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ[%B]
който ще продължи на нараства главно поради неправилна употреба на често използвани антибиотици както за лечение на небактериални инфекции при хора, така и прилагани в околната среда - например в селското стопанство. Изследванията сочат, че прилагането на антибиотици при сравнително ниски нива - под тези, необходими за инхибиране на растежа на бактериите, стават причина за развитие на резистентност към антибиотици. Изводът се налага категорично: практиката в животновъдството да се използват
[B%]НИСКИ НИВА НА АНТИБИОТИЦИ ВОДЯТ ДО ГОЛЯМ РИСК[%B]
Неправилното и често ненужното им прилагане в животновъдството за лечение и профилактика на животните и/или прилагани във фуражите могат да доведат до много сериозна заплаха за здравето на потребителите.(По материали на Microbial Drug Resistance - MDR)