Начало » Новини » Страната
27.06.2012 г.

Нанохрани, наномесо и наноопаковки скоро ще достигнат до всеки дом

Най-заитересувани от новите технологии са големите производители на хранителни продукти

Скоро се планира нанотехнологиите да се използват масово за производство на хранителни продукти: с тяхна помощ ще може да се променя вкусът на храната и нейните хранителни свойства. Благодарение на малкия си размер, наночастиците могат да проникнат през биологичните мембрани и физиологичните бариери на организма, включвайки се в живите клетки. Продуктите, обогатени с микроелементи с помощта на нанотехнологиите, скоро могат да се превърнат в евтин източник на полезни вещества. Наночастиците могат да бъдат използвани за подобряване на свойствата на хранителните добавки, усилване на аромата и цвета.
Големи производители на хранителни продукти, като компаниите Nestle, Kraft, Altria, Heinz, Unilever и др., в продължение на няколко години изучават нанотехнологиите.
Kraft Foods планира да се произвеждат продукти, които се адаптират към индивидуалния вкус на потребителя: закупувайки стандартен продукт, всеки човек ще е в състояние да промени цвета и аромата по свой вкус, като контролира активността на наночастиците.
Сега влиянието на наночастиците върху човешкото тяло не е достатъчно изучено, но по рафтовете на магазините вече има нанопродукти. На опаковките с нанохрани няма специални маркировки, тъй като сертифициране в тази област все още няма, така че, без да знаем, може и да ядем наночастици.
Най-голям брой такива продукти се продават в страните от Югоизточна Азия и Китай. В Европа все още са предпазливи към модифицирани продукти, макар че дори и тук има нанопродукти.
Например, в холандските магазини наскоро се появи вино „Nano Вино”. При стайна температура това вино има вкус на вино от сорта грозде Мерло, но когато температурата се промени, вкусът и мирисът на напитката се променят в посока на земни оттенъци. Това се постига чрез промяна на свойствата на молекулярните съединения на виното. Към виното е приложена подробна инструкция, колко дълго и с каква сила на микровълновата фурна трябва да се нагрява напитката, за да придобие дадени свойства.
Хлябът марка „Tip Top Bread” производителите обогатяват с омега-3 (ненаситени мастни киселини) с помощта на нанокапсули, съдържащи се в рибеното масло. Има също така мляко с наночастици, позволяващо по-бързо да се усвоява калцият и напитки с наночастици на антиоксидантния зелен чай.
Най-допуснатата в сферата на използваните нанотехнологии днес е опаковката. Например, това е опаковка, с която продуктите ще бъдат дълго време съхранявани свежи без охлаждане, както и наноопаковка, която променя цвета си според датата на изтичане на срока на годност. Предвижда се в бъдеще плодовете и зеленчуците да се покриват, за да се предпазят с безвредна наноопаковка, която ще се разлага в стомаха.
Ерик Дрекслер - американски инженер и „баща на нанотехнологиите”, вижда голям потенциал за наночастиците в хранителната промишленост. Миналата година на международен научен форум в Москва, той говори за нанотехнологични системи, позволяващи производството на храни през цялата година направо у дома: така можете да произведете зеленчуци, зърнени култури и дори месо.
Ерик Дрекслър описва идеята: “Тази храна ще се получава от клетки, които растат в някои структури в растенията и животните. Клетките могат да бъдат “убедени” - програмирани да растат по тези структури навсякъде. Домашните “хранителни производители” ще позволяват на хората да ядат това, с което те обикновено са свикнали да се хранят, но без да убиват никого.”/Nature

Нанохрани, наномесо и наноопаковки скоро ще достигнат до всеки дом
4224
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини