В момента глобалният баланс на пшеницата изглежда относително балансиран, като световното производство покрива потреблението. Марк Садлър -ръководител на екипа на Световната банка за финансови и рискови операции в аграрния сектор (World Banks Agricultural Finance and Risk Management Team) обаче предупреждава, че балансът между търсенето и предлагането на пшеница е моно крехък и „ако нещо се влоши нещата просто могат да експлодират”. Агенция Dow Jones посочва, че коментарите на водещия световен експерт идват точно навреме, след като наскоро в доклада на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за състоянието на световния зърнен баланс прочетохме, че съотношението световен добив/потребление е адекватно.
Садлър обаче изразява сериозно безпокойство и посочва, че „ние сме на ръба, тъй като се намирам в ситуация, когато изяждаме практически всичко, което произвеждаме”. Според него официалните прогнози за състоянието на глобалния баланс на пшеницата през следващи сезон 2012/13 г. все още демонстрират равновесие между производство и потребление на пшеница, но прогнозните данни на USDA се базират върху почти идеални агрометеорологични условия и на този етап трудно може да се каже какъв в крайна сметка ще бъде реалния добив, особено ако нещо се обърка. Експертът очаква, че цените на аграрните стоки ще продължат да се повишават.
Ценовата ситуация в аграрния сектор трудно се прогнозира, тъй като самото производство е свързано с климатичния фактор и затова е много важно експертите да имат по възможност най-точна и най-обектива представа за наличностите от зърно в отделните страни и региони, за де се знае с какви запаси от зърно реално разполагаме.
През милата година група от 20 индустриализирани и развиващи се нации стартира инициатива с инициалите AMIS, целяща изграждане на отворена селскостопанска глобална пазарна информационна система, целта на която е осигуряване на възможности за краткосрочното и перспективно прогнозиране на пазарите за пшеница, царевица и соя. "Работата е там, че всички ние имаме достъп до данните за хранителните запаси / производство, но всички ние тълкуваме тези данни по различен начин и това е сериозен проблем", каза г-н Садлър. "Целта на AMIS е да се съберат на една маса страните, които представляват 80%-90% от световното производство и потребление и на техническо ниво, за да обсъдят и да се уточнят начините за интерпретиране на данните, така че всички ние да излезем с един и същ отговор", добави той.
В един свят на ограничени ресурси, ние трябва да бъдем по-ефективни, и да избираме тези приоритетни цели, където трябва да инвестираме повече. „Колкото повече ресурси ние насочваме в производството на основни храни, толкова повече ще получим”, категоричен е водещият световен експерт. "Това е глобална реалност - не само, че населението се увеличава, но ние също така отчитаме промяната в навиците на потребителите. Очевидно е, че много от тези промени са свързани с по-високите доходи и по-високата консумация на протеини. Предизвикателството е да се помогне на фермерите в развиващия се свят да имат и те възможност да станат част от глобалната структура", добави той. (World wheat balanced but tipping Dow Jones Newswires 06/20/2012)/Мая Асенова, farmer.bg