Начало » Новини » Страната
08.06.2012 г.

Интелигентна опаковка ще сигнализира за негодни храни

Интелигентна опаковка ще сигнализира за негодни храни

Във всички страни членки на ЕС потребителите след избора си на конкретен продукт, веднага търсят обозначенията за годност. Всеки се е питал в магазина дали вакуумната опаковка пилешко наистина съдържа все още прясно и годно за консумация месо? В търговската мрежа на цяла Европа могат да се видят
ВЗИРАЩИ СЕ ПОТРЕБИТЕЛИ
опитващи се да разчетат ситните букви и цифри за годност и търсещи крайната дата, обозначена най-често като “консумирай най-добре преди”.
Скандалите, свързани с продажбата на развалено месо, стават все по-често. Понякога
ПРОДУКТИТЕ СЕ ПРЕОПАКОВАТ В МАГАЗИННАТА МРЕЖА
и става много трудно, почти невъзможно да се установи годността на определен продукт. Описаният проблем е характерен за всички страни членки на Европейския съюз и може би затова новината за
ВЪВЕЖДАНЕТО НА “ИНТЕЛИГЕНТНА” ОПАКОВКА НА МЕСО И РИБА В ЕС
се приема с одобрение. Тя ще съдържа спецален сензор (вграден филм-стикер), който при негодност на продукта ще се оцветява и така ще сигнализира не за изтекъл срок на годност, а за развалена храна. Разработката е на германски специалисти от Изследователския институт “Фрауенхофер” в Мюнхен. Зелената светлина на стикера означава качествен продукт, а оцветяването от жълто до синьо ще предупреждава за развалена стока. Проектът и цялата разработка е финансирана от германското Федерално министерство на образованието и науката.
СЕНЗОРЪТ ФИЛМ Е ИНТЕГРИРАН ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА НА ОПАКОВКАТА
където той реагира на отделянето на биогенни амини. Те са тези, които първи ще сигнализират за разпад, т.е. за развалена храна (като начало за риба и месо). Амините са отговорни за неприятната миризма, която се усеща при развалени и негодни за употреба месо и риба. Амините се отделят във въздуха в опаковката, индикаторът на сензора-филм реагира и променя цвета си от жълто до синьо според степента на негодност.
ГРАНИЦИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ
и когато те се достигнат, промяната на цвета се вижда ясно и поема задачата да предупреждава потребителите.
ПРАКТИЧЕСКАТА ПОЛЗА
Този метод за сигнализиране е от изключително значение, защото освен че сигнализира за развалена и негодна за консумация храна, той предпазва много хора, които са изключително чувствителни към наличието на някои амини, което прави предупреждението още по-важно за тях.
СЕНЗОР-ФИЛМЪТ КОНТРОЛИРА САМАТА ХРАНА
за разлика от срока на годност. Много често в магазинната мрежа се продават продукти, които не са с изтекъл срок на годност, но са развалени поради неправилно съхраняване. Така че скоро качеството на хранителните продукти ще се гарантира чрез обозначение и сигнализиране по два различни начина. Дотук добре, звучи много оптимистично и успокояващо. А обяснението на германските специалисти, че въвеждането в практиката е евтино, направо удря в десетката. Това коренно би променило картината в магазинната мрежа и би зарадвало потребителите.
БЕЗОПАСНОСТТА НА ХРАНИТЕ Е ГАРАНТИРАНА
Може би някои биха се усъмнили във влиянието на сензора-филм върху качеството на продукта. Безопасността на храните се осигурява чрез бариерен слой между сензора-филм и самия продукт. Тази бариера пропуска само газообразни амини, за които стана вече дума, че са първите индикатори за развалената храна.
От изследователския институт “Фрауенхофер” в Мюнхен информират, че
УЧЕНИТЕ РАБОТЯТ И ВЪРХУ ВГРАДЕН ДАТЧИК-ФИЛМ
върху измервателен модул. Служителите в хранително-вкусовата промишленост и пакетирането могат да използват модула за
ПРОВЕРКА НА СВЕЖЕСТТА
на хранителните продукти директно. Устройството анализира обективно и дава отговор в цвят, като в същото време осигурява по-точен резултат, отколкото е възможно да се направи с човешкото око. Това също така позволява точна идентификация на междинни нюанси на цвета.
КАЧЕСТВЕН МОНИТОРИНГ СЪС СЕНЗОРА-ФИЛМ
За пресни продукти качеството на продукта може да варира значително по време на срока на годност. Мониторинг на качеството по време на транспортиране и съхранение в производствената верига дава допълнителна информация за по-добро гарантиране на качеството на продукта и може да даде важна информация за логистичния контрол на веригата. Мониторингът може да бъде направен от сензори, които измерват условия на околната среда, като време-температура, пряко интегрирани с пакетираната храна.
ИНТЕЛИГЕНТНИ КОНЦЕПЦИИ ЗА ОПАКОВАНЕ
Специалистите са убедени, че това е бъдещето, защото пакетираната храна със сензор-филм, вграден в опаковката, позволява да се следят процесите и да се предскаже качеството на храните и/или безопасността им в рамките на веригата за доставки.
(По материали на Европейския орган за безопасност на храните - ЕОБХ)

Интелигентна опаковка ще сигнализира за негодни храни
5268

Коментари (4)

Моля отбележете, че не сте робот.

 От: Tandia  22:17  четвъртък, 12 юли 2012 г.
Cheers pal. I do arppecitae the writing.
Последни материали
Виж
Семинар за стопанисване на кестеновите гори се проведе в Благоевград
Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегацията за участие в Конференцията по климата в Катовице
Правителството доплати 4 374 000 лв. за противоградови ракети
България ще участва за 30-ти път с национален щанд на изложението „Зелена седмица Берлин 2019“
Решения на Министерския съвет
По 40 лева коледни бонуси за пенсионерите
Пресаждане на флокс паникулата – защо и кога
Свързани материали
Виж
Семинар за стопанисване на кестеновите гори се проведе в Благоевград
Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегацията за участие в Конференцията по климата в Катовице
Правителството доплати 4 374 000 лв. за противоградови ракети
България ще участва за 30-ти път с национален щанд на изложението „Зелена седмица Берлин 2019“
Решения на Министерския съвет
По 40 лева коледни бонуси за пенсионерите
Пресаждане на флокс паникулата – защо и кога
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам