Българинът е консумирал повече плодове, зеленчуци месо и риба през миналата година, но пък е намалил потреблението на хляб, мляко и кашкавал, сочат данните на националната статистика.
През последната година домакинствата намаляват консумацията на хляб и тестени изделия с 1,3 кг средно на човек и през 2011 г. тя достига 106,7 кг. През миналата година обаче се е увеличила леко консумацията на месо – със сто грама до 32,1 кг., а при колбасите увеличението е с 200 грама до 14 кг средно на човек от домакинство. Българинът е изпил с килограм по-малко прясно мляко спрямо предходната година и средната консумация е 19,9 кг. Изял е и с 1,2 кг по-малко кисело мляко и средно на човек се падат 27,7 кг.
Повишило се е потреблението на плодове с 3,7 кг до 47,2 кг средно на човек, докато при зеленчеците ръстът в консумацията е с 900 грама до 71 кг. През миналата година сме изяли по 30,8 кг картофи средно на човек, като това е с 400 грама по-малко спрямо предходната година.
Статистиката отчита и свиване на потреблението при алкохола и безалкохолните напитки. За 2011 година средно на човек се падат по 23,2 литра алкохол, което е с 400 мл. по-малко от предходната година. При безалкохолните свиването е по-чувствително – с 1,4 литра до 49,5 литра средно на човек.
Понижава се потреблението на цигари от 591 броя на човек през 2010 г. на 547 броя през 2011 година./dariknews.bg