Бъдещото търсене в световен мащаб на месо може да бъде покрито само с интензивно животновъдство, заради прираста на населението. Но точно заради това една по-устойчива ориентация към подобни системи е необходимост. До този извод стига Организацията за изхранване и селско стопанство към ООН (FAO) в годишниа си доклад за 2011 г. относно ситуацията при животновъдството.
Според него до 2050 г. нарасналото дотогава световно население ще консумира 73% повече месни и 58% повече млечни продукти от сега. Голяма част от търсенето, според FAO, ще бъде покрито чрез интензивно животновъдство. „Към днешна дата няма технически или иконочически смислени алтернативи, за да бъде покрит растежът на търсенето на животински хранителни средства в постоянно разширяващите се градове.”, се казва в него.
По изчисления на FAO такива системи обаче имат дял не само за замърсяването на водите и климатичните промени, но са и размножително място за вируси – особено в крайградските райони без необходимата хигиена. Затова за FAO е спешно предизвикателство да направи интензивното производство по-природосъобразно. За тази цел трябва да се намали замърсяването, водата и фуражът да се използват по най-ефикасния начин и остатъчните продукти от добитъка да се рециклират.
Докато нарастването на животинска продукция през последните 40 години се е състояла основно в увеличаване на бройката, е доста трудно да си представим, че очакваното търсене може да бъде покрито, като се удвоят отглежданите птици, с 80% малките преживни животни, с 50% говедата и с 40% свинете, без да бъде увеличавана ефикасността на ресурсите./top agrar online