Грешната земеделска политика и липсата на стратегия за развитие на земеделието в България са причината за големия процент вносни плодове и зеленчуци. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” ст. н. с. д-р Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив. Според него министърът на земеделието и храните трябва да събере специалисти от различни научни институти, свързани със земеделието в България, авангарда на българското земеделие, да сформира една работна група или комисия и да им нареди черно на бяло да напишат една стратегия за развитие на земеделието в България. „И тази стратегия да се прилага, той да я вкара като задължителна и всичко да се прави по нея. А не – кой, каквото реши, това да засажда, защото дядо му имал ябълкова градина и той щял да направи ябълкова градина. Хубаво, но дядо ти е можел, а ти дали можеш, дали вашето място не е изтощено от старата ябълкова градина на дядо ти и сега да не може на същото място да се направи такава, а да е станало по-подходящо за сливи, например. Хаосът пречи”, бе категоричен Аргир Живондов. Най-търсените плодове на пазара през зимата, освен цитрусовите, са ябълките. „Не може да се каже, че е само един плод, но на първо място бих сложил ябълката, защото тя се консумира целогодишно в целия свят, тъй като може да се съхранява дълго време. Почти целогодишно могат да се консумират сливи, праскови, да не говорим за черупковите видове, които съвсем спокойно могат да се консумират целогодишно, защото те траят – сушени бадеми, орехи, лешници. За ядките не е проблем, а и те са плодове”, каза Аргир Живондов.