Най-после, ние българите имаме шанс отново да усетим вкусът на нашите, българските домати. За това дълги години работи екип от научни работници в ИЗК „Марица” Пловдив, и трудът им даде дългоочакваният резултат. Новият сорт домати Пловдивска каротина има не само вкуса, който отдавна търсим и искаме да усетим. В него са съчетани редица качества, които го правят изключително ценна и здравословна храна. Доматите сорт Пловдивска каротина на ИЗК „Марица” превъзхождат всички познати досега сортове и хибриди по съдържание на антиоксидантни вещества.
Сортът е индетерминантен, за отглеждане на конструкция и попада в групата за средно ранно полско производство. Той е от генотип ВBmob+ mob+ с около 60% каротин и 40% ликопин от общата пигментация, която достига до 6,5 mg%. Плодовете са със средна маса от 70-80 г, кръгли, гладки, средно твърди. Месестата част е оцветена в червено-оранжево. Вкусът съчетава оптимален баланс между киселини и захари с усещане за свежест. Съдържанието на витамин С e 50-60 mg%. Вегетационният период е с продължителност 115-118 дни, а средният добив, който може да се получи от сорта е от 4200-4800 кг/дка.
Пловдивска каротина е предназначен както за прясна консумация, така и за промишлена преработка в сокове. Изключително подходящ е за приготвяне на детски и диетични сокове и храни.
Селекционерите са работили в много посоки и са постигнали устойчивост на сорта на най-важните болести - вертицилийно и фузарийно увяхване, което го прави още по-подходящ за масово отглеждане от зеленчукопроизводителите.