Европейският съюз извървя дълъг път в усилията си за укрепване здравето на животните и безопасността на храните. Проследяването, възможността да се наблюдават животните и хранителните продукти през целия им жизнен цикъл - от момента на раждането и производството, докато стигнат до директна консумация, е от изключително голяма важност. По този повод европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали заявява, че днес всички ние приемаме за даденост, че
[B%]ЗНАЕМ ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНО ПАРЧЕ ГОВЕЖДО МЕСО[%B]
или че можем да проследим отделните овце и хранителните продукти от тях в ЕС по продължение на цялата хранителна верига. Това ниво на ветеринарно-санитарен контрол и безопасност на храните не е постигнато за една нощ. Трябваха години, за да се достигне до стабилна и
[B%]ЦЯЛОСТНА И ПРАВНА ЕВРОПЕЙСКА РАМКА[%B]
и да се разработят необходимите инструменти, които да подсигурят хранителното производство. В тази насока приносът е на Европейската комисия и Федерацията на ветеринарите в Европа.
[B%]ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПОЛЗИ ОТ ПРОСЛЕДЯВАНЕТО[%B]
Проследяването на животните и продуктите от животински произход в условията на свободния пазар на 27-те държави членки на Европейския съюз изисква редица сложни процедури. Гражданите често не са наясно с важността и ползите, които тези процедури носят, дори понякога намират правилата за проследяване в ЕС за ненужно тежки. Опитът показва, че проследяването гарантира
[B%]ВЪЗМОЖНО НАЙ-ВИСОКО НИВО НА БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ[%B]
и хигиената. С други думи, то ограничава рисковете ЕС отново да бъде изправян пред борба със сериозни заболявания по животните като луда крава, шап или класическа чума по свинете, а когато те се появят, проследяването гарантира, че болестите са открити там, където са избухнали, и са взети бързи и ефективни мерки за овладяването им.
И още:
[B%]ПРОСЛЕДЯВАНЕТО ГАРАНТИРА КАЧЕСТВОТО И ВКУСА НА ХРАНИТЕ[%B]
тъй като отговаря на специфичния им регионален произход. Потребителят трябва да бъде сигурен, че сиренето фета е от Гърция, че шунката иберика идва от Испания, че “ирландското говеждо” наистина е от Ирландия, а пармезанът - от Италия. Освен това проследяването се отнася и до
[B%]ЕТИЧНАТА СТРАНА НА ПРОИЗХОДА[%B]
на храните, като гарантира, например, че само храни, произведени в биологични ферми, могат да носят етикет “биологични”.
Въвеждането на новата европейска правна рамка за произхода на храните стана повод комисар Джон Дали и генералният директор на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) Бернар Вая да подпишат Меморандум за разбирателство. Меморандумът цели да улесни въвеждането на новите изискания за проследяване на произхода на храните във всички еврпейски страни.
(Ползвани са материали на Генералната дирекция на ЕК за защита здравето на потребителите - DG SANCO)