24-03-2004 г. Площта, определена за зеленчуци, трябва да се култивира, като на първо място почвата се обработва по подходящ начин. Основният е да се прекопае на дълбочина 20 см (един бел - права лопата). Това се препоръчва за зеленчукови култури, които имат плитка коренова система (пипер, градински фасул, краставици, всички видове лук, спанак, салата и др.) За култури с по-дълбоки корени (домати, зеле, кореноплодни, клубеноплодни и др.) се извършва т. нар. риголване. Това е изораване на мястото на 60-70 см дълбочина или обръщане на същото "на три бела". В този случай площта се разпределя на ивици, широки около 1 метър. Първата се изкопава на дълбочина три бела, като изкопаната пръст се изхвърля встрани, покрай ивицата, подреждайки я от първия бел до нея от втория и до нея - от третия бел. С нея ще се запълни последната изкопана ивица. След това се изкопава втората ивица, като пръстта от първата лопата се хвърля на дъното на първия изкоп, от втората лопата - върху първата, и от третата - най-отгоре. Така средният пласт почва остава пак в средата, а долният идва на повърхността. Така се продължава и със следващата ивица, докато се риголва цялата определена площ. Ако мястото е с плътна глинеста почва, за подобряване на рохкавостта му се внася промит едър пясък с едрина на зърната 2-5 мм в доза 1 кубик за 100 кв. метра площ. Бедните на хранителни вещества песъчливи почви се подобряват с богата на хранителни вещества (хумус) черноземна почва. Това става, като през есента или пролетта площта се покрива с пласт чернозем с дебелина 10-15 см. Същият ефект се получава, ако се разхвърли оборски тор, торф или компост.За киселите почви (индикатори за това са растящите из двора живовляк, киселец, хвощ, мента, звездица и др.) се налага варуване. Необходим е смлян варовик или доломит, който се разхвърля равномерно по повърхността през есента или пролетта, като за декар са необходими 60-70 килограма. Ако се налага да усвоявате заблатени или мочурливи места, те трябва да се дренират. Това се прави с цел да се понижи нивото на подпочвените води. За целта се изкопават канали, дълбоки до 1,4 м и широки 0,7 метра. На дъното им се нареждат камъни, през които да се оттича водата. Върху тях се насипва баластра, след което каналите се засипват с изкопаната пръст. Вместо камъни и баластра може да се използват за дренаж подходящи надупчени тръби.