В наши дни испанският винарски сектор не е във възход. През последните 3 години в страната намалиха площите на лозята с почти 100 000 хектара. Но въпреки това, една част от испанският пазар не само че не намалява обема си, но и значително подобрява позицията си.
През последните 2 години по данни на Министерството на околната среда и селското стопанство на Испания, площта на отглежданите по екологичен начин лозя се е увеличила почти три пъти. Освен това от 340 до 460 се е увеличил броят на винарските изби, които произвеждат екологични вина.
Производството на екологично вино се различава съществено от традиционното производство на напитката. Под екологично вино се подразбира преди всичко продукт, който се произвежда от екологично чисто грозде. При неговото отглеждане напълно се изключва използването на всички нива на химични торове, опрашители, както и всякакви други химикали. За производството на екологично чисто грозде се прилагат алтернативни практики, по-специално естествени торове, като компост. За контрол на вредителите се прилага само биологична защита.
Екологичните вина стават все по-популярни в чужбина, отколкото сред испанските потребители. Например, в района на Навара екологичните лозя заемат само 3,4% от общата площ на лозята, но именно те формират една десета от износа на вино в региона./rosbalt.com