Международната група Муди Интернешънъл е сред водещите компании в света в областите на сертифициране на системи за управление спрямо международните стандарти, продуктова сертификация, инспекция и обучение.
Муди Интернешънъл е първата компания в България, която предлага сертифициране по международния стандарт GlobalGAP. Регионалният офис на компанията в Пловдив управлява на национално ниво схемата за сертификация по GlobalGAP за цяла България. Компанията провежда проактивна политика, насочена към заинтересованите страни и има за цел да популяризира добрите земеделски практики и приоритетите в областта на безопасността на продуктите в хранителния сектор в региона и страната.
Сертификацията по GlobalGAP е приложимa както за индивидуални производители, така и за сдружения от производители, които се стремят да отговорят на очакванията на потребителите относно сигурността на хранителните продукти и опазването на околната среда.
Тъй като в България процесът е много изостанал, търговските вериги поддържат гратисен период за България, като изчакват прилагането сред доставчиците на международните стандарти. Очаква се този гратисен период да изтече през 2011г. Нещо повече, българските производители няма да могат да предлагат стоката си на високи цени на европейските пазари и няма да са конкурентни на производителите от съседните ни държави, ако не въведат международния стандарт GlobalGAP.
„Всички големи търговски вериги в света, включително и тези, които присъстват на българския пазар изискват от производителите – доставчиците гаранция за безопасност на доставяните продукти. Тази гаранция се изразява в сертификация, чрез независим контрол на проиводствения процес от „почвата до масата”. Селскостопанските производители на плодове, зеленчуци и продукти от животински произход, както и аквакултури, трябва да гарантират безопасността на своите продукти чрез прилагане на международните добри селскостопански практики - GlobalGAP, доказано с международно признат сертификат. Преработвателите на тези продукти гарантират безопасността на процесите, които изпълняват и съответно продуктите, които създават, чрез прилагане на системи за управление на безопасността на хранотелните продукти – FS 22000, BRC, IFS. Дистрибуторите трябва също да разполагат с такава система за безопасност и съответната сертификация. Само такива продукти, чиято безопасност може да бъде проследена по веригата стигат до щандовете на големите търговски вериги в света и до крайните потребители, коментира Иван Савов, управляващ съдружник на Муди Интернешънъл и заместник-председател на Сертификационния комитет на GlobalGAP.