Протеините, които помагат на растенията да оцелеят в условията на суша и студ, откри международна група от учени. Това стана възможно след повече от две десетилетия на научни изследвания. Ключът към успеха стана разгадаването на механизма на действие на [B%]абсцизовата киселина*[%B] - растителен хормон, който се натрупва в семената през есента.
“През последните 20 години учените се опитваха да определят именно фактора, който отключва защитната реакция на растенията” – заяви експертът по клетъчна биология на растенията в Университета в Торонто - Питър Маккорт. Той е един от участниците в проучването, чийто резултати са публикувани в сп. „Сайенс Експрес”. Заедно с колеги от САЩ и Испания канадските изследователи са намерили 13 гени-рецептори, които се свързват към молекулата на абсцизовата киселина. В проучванията те използват методология, прилагана при анализ на нови лекарства и стигат до заключението, че този хормон увеличава устойчивостта на царевицата и другите култури към сушата.
В същото време, включването на защитния механизъм на растенията води до забавяне на техният растеж. “По-голяма устойчивост към климатичните промени, в замяна на бавния растеж на растенията не е твърде съществен фактор за фермерите. Отваря се възможност за подобряване на културите за земеделието” - казва Питър Маккорт. В частност това изследване може да доведе до създаването на евтини и стабилни вещества, които могат да бъдат разпръсквани по културите в полето при суша. Самата абсцизова киселина не може да се прилага в големи количества, защото това ще бъде много скъпо, а и киселината се разлага под въздействието на слънчевите лъчи./Sayens Express
[B%]* Хормонът АБК (абсцисиева киселина) регулира отварянето и затварянето на устицата на растенията. Домат-мутант с 10 пъти по-малко АБК увяхва бързо, но при външно (екзогенно) нанасяне на хормона следва бързо затваряне на устицата и възстановяване на тургора.[%B]