Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.01.2011 г.

Опазване на оранжерийните краставици от вредители

Краставиците, отглеждани в оранжерии страдат, както от инфекциозни болести, така и от неинфекциозни, които са резултат от влошаване на факторите на околната среда. За развитието си тази култура изисква много влага и топлина и всяко отклонение от оптималния температурен и воден режим води до смущения в растежа им, които те преодоляват бавно за разлика от другите култури, т.е те страдат най-много от климатичните стресове.

Повреди от занижени температури
Ако в оранжерията се задържи по-дълго време температура под 15°С, в областта на кореновата шийка на краставичните растения започва пожълтяване и загниване на кората. Те изостават в развитието си и продуктивността им силно намалява. Ако условията са благоприятни за растеж и развитие, растенията образуват много плодове. Но едно захлаждане на времето само за няколко дни и заоблачаване, води до бързо окапване на младите завръзи. Една част от останалите плодове спират да нарастват, докато премине този стрес. След това те започват бавно да растат, но месото им е грубо, понякога кисело и стават негодни за консумация. Това са някои от неинфекциозните болести.

Инфекциозни болести
При промени в околната среда краставиците стават много чувствителни към различните болестотворни патогени, а също и към специфични неприятели. За оранжерийните краставици икономическо значение от гъбните болести имат брашнестата мана, маната, фузарийното гниене, ъгловатите петна (по-често в полиетиленовите оранжерии), листният пригор, крастата, а от вирусните - обикновената краставична мозайка, инфекциозната жълтеница, зелената мозайка. В оранжериите краставиците по-рядко боледуват от бактерийни болести.

Вирусни болести
Инфекциозната жълтеница (Beet pseudo yellow virus) е една от най-разпространените болести по оранжерийните краставици. Признаците се развиват по долните листа на краставичните растения под формата на просветляване на тъканите, ограничени от нерватурата, което започва откъм дръжката, разширява се и наподобява латинската буква V. В по-късните фази от развитието на болестта отделни листа на болното растение се прошарват силно и по тях се наблюдават островчета от зелена тъкан. Още по-късно връхните листа, а често и целите растения пожълтяват напълно и придобиват кремав оттенък. Листата със силно изразена жълтеница се завиват надолу, стават крехки и лесно се трошат при стискане.
Инфекциозната жълтеница се причинява от вирус, който се разпространява от оранжерийната белокрилка и има многобройни културни и плевелни гостоприемници. У нас едно от главните огнища на зараза е глухарчето, което се намира в голяма плътност в затревените площи около оранжериите. Има дълъг инкубационен период – от 45 до 60 дни. Вирусът не се запазва в почвата в растителните остатъци и не се разпространява при различните манипулации по време на отглеждане на растенията.
Борбата е насочена срещу преносителя на болестта - оранжерийната белокрилка. Около оранжериите трябва да се поддържа „гола земя”, разсадът да се отглежда в отделни помещения, чисти от плевели и обеззаразени. За ограничаване навлизането на белокрилката от откритите площи под проветрителите и около вратите трябва да се поставят жълти лепливи плоскости, които привличат насекомите и не позволяват да се разпространяват из помещенията. Пръскането с химически средства започва при поява на първите възрастни белокрилки, което съвпада с ранните фази от развитието на растенията. Ефективно действие имат инсектицидите: Адмирал 10 ЕК- 0,05%, Аплауд 25 ВП-0,1%, Актара 25 ВГ- 0,03%, Децис 2,5 ЕК-0,05%, Моспилан 20 СП-0,02%, Лиросект 2 ЕК- 0,12%, Пирос- 0,08%, като се провеждат 3 – 4 третирания през 7-10 дни и се поддържа висока влажност на въздуха над 80% 12 часа на денонощие.

Още по темата можете да прочетете в бр.1 (януари 2011 г.) на сп. „Практично земеделие”, (Каталожен № 1608)

Опазване на оранжерийните краставици от вредители
52490
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Свързани материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини