Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
08.09.2010 г.

Обзор на пазара на зърноприбиращи комбайни

В последните години производителите на комбайни се стремят да създат нови възможности за пълното използване на наличния потенциал на машината и улесняване на работата на механизатора. Комбайните се оборудват не само с по-мощни двигатели, по-големи вършачни системи и хедери с по-голяма работна ширина, но и с най-разнообразна електроника

В много страни производството на зърно традиционно е основният и най-значим отрасъл на селското стопанство, от развитието на който в значителна степен зависи осигуренността на населението с хранителни продукти. Най-важното звено в технологичната верига в производството на зърно и най-усилената операция е прибирането на реколтата. Все по-трудните условия, в които тя се провежда, по-късите срокове, а често и непредсказуемото време предявяват все по-високи изисквания към качеството и сигурността на работата на комбайна. Разнообразните условия, които могат да възникнат по време на жътвата и голямото многообразие от селскостопански култури, а също и жестоката конкуренция на пазара, не оставят много пътища на производителите, освен създаването на серии машини, отличаващи се с мощност и производителност, пресметнати за определен диапазон на добивите.

[B%]ОСНОВНИТЕ ИГРАЧИ НА ПАЗАРА[%B]

Съществени промени сред производителите на комбайни през последните години няма. На световният пазар доминират известните концерни като AGCO със своите не по-малко известни марки Massey Ferguson, Fendt, Chalenger и новопридобитата Laverda. Не се нуждаят от представяне и John Deer, Deutz-Fahr, Claas, марките New Holand и Case IN на CNH и компанията Sampo Rosenlew. В бившите съветски републики добре известни са комбайните на „Агромашхолдинг”, „Ростселмаш”, „Гомселмаш” и „Лидаагропром”.

[B%]МНОГООБРАЗИЕ НА МОДЕЛИ, ВИСОКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ[%B]

Пазарът на комбайни се характеризира с широк асортимент. Производителите обръщат основно внимание не на принципните промени в конструкцията, а на увеличаването на производителността и усъвършенстването на технологичните процеси. Това те постигат за сметка на доработката на отделни възли и детайли. Комбайните от горният клас имат двигатели с мощност 550 к.с. и повече. Те имат хедери с работна ширина до 10, 50 м, а пропускателната им способност е до 14 кг/сек.

Съвременният комбайн е длъжен да осигури висока чистота на зърното и да предотврати неговото раздробяване. За целта машините се оборудват с вспомагателни електронни устройства за регулиране, а също и с информационни и управляващи системи на базата на GPS, помагащи на комбайнера да проведе по оптимален начин жътвата. Качеството на реколтата е на първо място.

Наред с нарасналото предлагане на устройства, регулиращи пропускателната способност и системите за паралелно управление, се предлагат разнообразни вспомагателни средства за управление на базата на Интернет. Съответните програми за дистанционно поддържане имат голяма перспектива. При сламотръсните комбайни се увеличават изискванията към качеството на сламата. Тук може да се споменат системите за почистване, който не мачкат сламата. Различни производители предлагат тангенторно-роторни (хибридни) комбайни. За да се постигне максималната възможна производителност на сламотръсните комбайни, производителите вече поставят допълнителен сепариращ ротор. Това е или центрофужен ротор, или ускорител. При роторните комбайни се увеличават дължината и диаметъра на ротора и се усъвършенства неговото задвижване.

[B%]КОНЦЕРНЪТ AGCO[%B]

laverda е най-голямата компания в Италия, произвеждаща класически сламотръсни 5- и 6-клавишни комбайни.

На комбайните от селията M Special Power са поставени двигатели SISU или IVECO с мощност от 245 до 335 к.с. Хедерите с работна дължина от 4,20 до 7, 60 м са оборудвани с проста и надеждна система за автоматично напречно ориентиране GSAX (Ground Self Alignment). Патентованата сепарираща система MCS, състояща се от сепариращ барабан с диаметър 600 мм, свода MCS PLUS и бункер с вместимост от 8 200 до 9000 литра. Комбайните M Special Power Ls се отличават с наличието на система за компенсиране на наклона (напречно – до 20 на сто, надлъжно – до 30 на сто).

Серията Lcs Levelling е по-компактната версия на комбайна за наклонени терени с двигател с мощност 245 к.с., петклавишен сламотръс и и бункер с обем 8 800 л. Серията компакти комбайни е оборудвана с модула REV с увеличаване до 120 градуса на ъгъла на обхвата на свода на барабана. В производствената гама е и серията за наклонени терени Self-Levelling, способна да работи на наклони до 40 градуса.

Машините имат съвременен дизайн, оборудвани са с комфортна кабина с модулна система за управление.

Massey Fergusen има в производство три серии сламотръсни комбайни.

Комбайните Activa са предназначени за малки и средни стопанства и се предлагат с двигатели IVECO NEF с мощност 225-245 к.с. Те имат четиристепенна хидростатична предавателна кутия. Машините се оборудват с барабан с диаметър 600 мм, 5- или 6-клавишен сламотръс, прост и сигурен хедер Freeflow (4,2-6,6 м) и бункер с обем 7000-7500 л. Оригиналното устройство за работа на наклонени терени Autolevel разширява диапазона на работа на тези комбайни.

Комбайните от серията Beta за разлика от комбайните Activa са предназначени за средни и големи по размери стопанства и са оборудвани с двигатели SISU с мощност от 275 до 330 к.с. При същата ширина на вършачката те допълнително са снабдени с центробежен сепаратор. Наред с хедера Freeflow може да се поставя и хедера PowerFlow, а бункерът има вместимост от 8 200 до 9 000 литра. За удължаване на живота 90 на сто от детайлите за поцинковани и преди сглобяването, също както и при Activa се лакират.

Мощният високопроизводителен комбайн Cerea не може да бъде уплашен с високи добиви. Той се справя и с най-лошите условия по време на жътвата. Двигателят SISU с мощност 370-413 к.с., барабан с ширина 1 680 мм, хедерът PowerFlow с работна ширина 7,7 м, високоефективната почистваща система Hi-Stream 100, осемклавишен петкаскаден сламотръс, контролно-управляваща система Datavision II и автопилот – това са отличителните характеристика на тази серия.

На европейския пазар се появи високопроизводителният роторен комбайн MF 9895, предназначен за големи стопанства и предприятия за услуги със земеделска техника. Двигателят CaterpillarC13 с мощност 459 к.с., хедерът PowerFlow с работна ширина 9,2 м (наличен е и хедерът Freeflow с работна ширина до 10, 5 м) и най-големият ротор с диаметър 800 мм, осигуряват висока производителност при ниски производствени разходи. Впечатлява бункерът с обем 12 300 л, който благодарение на системата Direct High Volum e (DHV), имаща производителност 158 литра за секунда, може да се разтовари за малко повече от минута.

Fendt предлага три серии комбайни. Новите машини от серията Е разширяват производствената гама с още три модела с мощност 220 и 250 к.с. и 5- и 6-клавишни сламотръси. Комбайните от среден клас от серията С са представени от два модела. На тях са поставени двигатели с мощност 270 или 300 к.с. Те също имат 5- и 6-клавишни сламотръси и хедер с работна ширина до 6 м. Новата серия комбайни 8000 е оборудвана с хедер Powerflow (6,75-7,7 м) и осемклавишен сламотръс. На тях са поставени двигатели с мощност 310-350 к.с. Новият роторен комбайн 9460 R има ротор с диаметър 800 м и бункер с обем 12 300 л. За задвижването се използват само 13 ремъка и три вериги.

Challenger произвежда сламотръсни комбайни от сериите СН640-СН658 както за малки и средни стопанства, така и за големи, съответно с пет, шест и осем клавиша. На машините са монтирани двигатели IVECO, Cumins или SISU с мощност от 175 до 413 к.с. Комбайните могат да се окомплектоват с хедери FreeFlow, Powerflow и бункери с вместимост от 5000 до 10 500 литра.

Системите за картотекиране на добивите Fieldstar и за автоматична промяна на скоростта на движението на комбайна в зависимост от натоварването на овършаващата система Constant Flow осигуряват максимална производителност и намаляват умората на оператора. Комплектът се допълва от информационно-управляващата система Datatouch.

Характеристиките на новият роторен комбайн СН680В от клас VIII са идентични с тези на MF 9895.

Всички комбайни на AGCO естествено имат кабини с висок комфорт.

[B%]JOHN DEERE[%B]

В отговор на постоянно нарастващите нужди на клиентите, компанията представи четири нови модела. Новата серия W е оборудвана с вършачен барабан с диаметър 600 мм и сепариращ барабан, а също и с 11-степенен сламотръс. Поставеният над последната каскада допълнителен сепаратор осигурява овършаване на останалото в сламата зърно. Комбайните от серията W имат 5- или 6-клавишен сламотръс, двигател с мощност от 255 до 360 к.с. и бункер с вместимост от 8000 до 11 000 литра.

Серията Т на пръв поглед малко се отличава от серията W – същото шаси, същата кабина, същият барабан с диаметър 660 мм, същата оптика. Но серията притежава съвършено нова за John Deere концепция с четири барабана. Двигателите са с мощност от 299 до 400 к.с., автоматиката на управлението Auto-Trac (във вариант i) и автоматиката за регулиране на пропускателната способност HarvestSmart, системата за картотекиране на добивите HarvestDoc и за компенсиране на наклона Hilmaster (опционално), а също хедерът PremiumFlow осигуряват високо качество на жътвата.

Новата хибридна серия С с барабн с диаметър 600 мм и два въртящи се един срещу друг ротора. Машината има мощен двигател – 400 к.с. и бункер с вместимост 10 000 л.

Новият комбайн от серията S е оборудван с тристепенен ротор, бункер с вместимост 11 000 литра (опционално – 14 000 л) и двигател с мощност 530 к.с.

Добре се представи произвежданата в Бразилия обновена серия комбайни CWS II с 5- или 6-клавишен сламотръс с ширина 1 300 или 1 560 мм, двигател с мощност 216-255 к.с. и бункер с вместимост 6 000 л.

[B%]Dautz-Fahr[%B]

По новият си дизайн могат да бъдат разпознати петте нови високопроизводителни модели на комбайните от серия 56. Те са оборудвани с овършаващ барабан с диаметър 600 мм с електрически вариатор н аброя на оборотите и мотовилка с безстепенно променяем в зависимост от работната скорост брой на оборотите. Вместимостта на бункерите е от 7 500 до 8 500 литра. Шестцилиндровите двигатели имат мощност 230-366 к.с.

Комбайните са комплектовани с универсални хедери с безстепенно променяща се платформа (от 575 до 1 075 мм) с работна ширина от 5,5 до 7,2 м, а също и със система за паралелно управление Agrosky RTK. Опционално комбайните могат да бъдат снабдени със системата за компенсиране на наклона BALANCE.

Комбайните от серия 54 се предлагат с 4- или 5- кланишен сламотръс, барабан с ширина 1110 мм диаметър 500 мм. За задвижването им се използват двигатели с мощност 115-175 к.с.

[B%]CLAAS[%B]

Германската компания предлага седем различни серии комбайни с 22 модела. Комбайните Lexion от сериите 600, 580 и 570 се отнасят към хибридните комбайни. В тях удачно се съчетават тангенторната система на овършването APS и ефективната система за сепариране Roto Plus. Машините са оборудвани с двигатели с мощност от 385 до 530 к.с. и бункери с вместимост от 9600 до 12 000 л.

Основното преимущество на модела 570 е неговата компактност. Той може да се пръча с полуверижна ходова част (TERRA TRAC). Комбайните Lexion от сериите 510-560 се произвеждат с 5- или 6-клавишен сламотръс и както и всички изброени машини имат барабан с диаметър 600 мм и ширина от 1 420 до 1 700 мм. Мощността на двигателите е 235-385 к.с. Комбайнът Lexion Montana има система за компенсиране на наклона (напречно – 17 %, надлъжно – 6 %).

Шестте нови модела на серията Tucano са наследници на сериите Medion и Mega. На моделите от серията могат да се поставят всички хедери LEXION с работна ширина до 9 м. С класическият вършачен апарат на Claas се оборудват всички модели 300, а на моделите 400 се поставя вършачната система APS. Сламотръсите се предлагат с пет или шест клавиша.

Новост е универсалният хедер V1050 с работна ширина до 10,5 м, радиален разпределител на раздробената слама на ширина 9 м, бордова информационна система Cebis с голям цветен монитор.

[B%]КОРПОРАЦИЯ CNH[%B]

Case IN се концентрират в производството на еднороторни комбайни. В производство е известната машина AF 2388 X-Clusive с шестцилиндров двигател с мощност 320 к.с. Тя се окомплектова с универсален хедер с работна ширина 5,18-7, 32 м с изваждаща се платформа и бункер с вместимост 7 400 л. Моделите AF 7010 и AF 8010 се отличават от AF 2388 с нова концепция на ротора и неговото задвижване (без ремъци, с безстепенна промяна на броя на оборотите), по-мощен двигател (354 и 405 к.с.) и бункер с вместимост 10 500 литра.

Моделът AF 9010 се отличава от предшественика си 8010 с по-мощен двигател (460 к.с.), ротор с по-малък вътрешен диаметър (600 мм) и подобрена концепция за обработката на сламата.

Всички тези модели се оборудват с хедери с работна ширина до 9,15 м и устройство за компенсиране на наклона. Естествено, комбайните имат системи GPS и лазерни автоматични системи за управление.

New Holland предлага 15 модела сламотръсни и 4 модела роторни комбайни. Модернизираната серия ТС има барабан с диаметър 606 мм, центробежен сепаратор и устройство за изравняване на наклона на решетките. Те се предлагат с хедерите High-Capacity с работна ширина от 3, 66 до 5, 18 м, четири или петклавишни сламотръси, бункер с вместимост 4000-6000 литра и двигатели с мощност от 170 до 204 к.с.

Комбайните от серията CS имат вършачка Opti-Tresh, хедери Extra-Capacity и Varifeed с работна ширина от 3,96 до 6,1 м, барабан с диаметър 607 мм (опционално центробежен сепаратор), система Smart Sieve, компенсираща наклона на решетките до 25 %, сламотръс с пет или шест клавиша, бункер с вместимост 7000-8000 литра и двигател с мощност от 242 до 272 к.с. CS6060 Laterale има система за работа на наклонени терени.

Серията CSX се отличава от предходната с по-мощни двигатели (272-299 к.с.), вършачка с четири барабана, по-голям бункер (7 500-9 000 л), универсални хедери с работна ширина до 7, 32 м и цветен монитор Intelli-View II. Два от моделите (Laterale) са оборудвани с устройство за работа на наклонени терени.

Най-многобройната серия CX е оборудвана с двигатели с мощност от 241 до 405 к.с., универсални хедери с работна ширина от 3, 96 до 9, 15 м, вършачка Quattro-Trommel с барабан с диаметър 750 мм и центробежен сепаратор с диаметър 720 мм, бункер с вместимост от 7 600 до 10 500 л. В комфортата кабина (нива на шум 74 dB) благодарение на монитора IntelliView –II и на навигационната система има пълен контрол върху технологичните процеси. Иновативните системи за автоматично управление SmartSteer и InteliSteer осигуряват прецизно изпълнение на работата.

С четири модела е представена серията комбайни CR9000 с оригинална роторна система TwinRotor. Съвременните двигатели Iveco Cursor са с мощност от 354 до 489 к.с. Благодарение на насрещното движение на горната и долната решетки, значително е намалено нивото на вибрациите на машините. Системата за почистване има устройство за компенсиране на наклоните.

[B%]SAMPO[%B]

В асортимента на компанията има две класически серии комбайни SR 2000 и 3000. Всички машини имат барабан с диаметър 500 мм. Те се предлагат с четири-, пет- шестклавишни сламотръси и хедири с работна ширина от 3,1 до 6,3 м. Във вариант TS комбайните SR са оборудвани с барабан за предвапително овършаване с диаметър 400 мм и двигатели с мощност от 100 до 276 к.с. Новост, поставяна на модела SR 3085 SUPERIOR е четвъртият сепариращ барабан CSP.

Комбайнът SR 2010 e предназначен за прибирането на опитни и култури за семена и се предлага с хедери с работна ширина 1, 5, 2 и 2, 3 м, триклавишен сламотръс, двигател с мощност 82 к.с. и бункер с обем 1 500 л.

[B%]КОМБАЙНИ ОТ БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ[%B]

- ”Красноярский завод комбайнов” произвежда различни модели едно- и двубарабанни комбайни от серията „Енисей”. Те имат двигатели с мощност 175 к.с., хедерис работна ширина 5-7 м и бункери с вместимост 4 500-5 000 л. Новият „Енисей 970” е оборудван с режещ апарат „Шумахер”, устройство за копиране на терена „Авторелеф” и съвременна кабина с контролно-информационна система.

- „Ростселмаш” произвежда комбайните Нива-Еффект, Дон-1500Б, „Вектор” и ACROS. Нива-Еффект е модернизиран комбайн с двигател с мощност 155 к.с. той е оборудван с хедер с работна ширина 4,1 и 5 м, барабн с диаметър 600 мм и бункер с обем 3000 л. Всички останали машини са комплектовани със съвременният хедер Power Stream с работна ширина от 5 до 9 м и овършаващ барабан с диаметър 800 мм. Ширината на вършачката при комбайните Дон и ACROS е 1 500 мм, при „Вектор” – 1 184 мм. ACROS има петклавишен седемкаскаден сламотръс, бункер с обем 9000 л и двигател с мощност 250-260 к.с. Дон-1500Б има двигател с мощност 235 к.с. и бункер с обем 6 кв. м. Същият обем на бункера има „Вектор”. Той е оборудван с двигател с мощност 210 к.с. и четириклавишен сламотръс.

[B%]Комбайните „Вектор” и ACROS се отличават от своите събратя със съвременен дизайн и комфортна кабина.[%B]

- „Тулски комбайновый завод” произвежда прикачен зърнокомбайн ПН-100 с адоптори за прибиране на царевица и слънчоглед.

- „Херсонские комбайны” произвежда комбайните КЗС-9 „Славутич”. Комбайнът по класическа схема има двигател с мощност 205 к.с. , барабан с диаметър 700 мм, хедери с работна ширина 5-7 м и бункер с обем 6 7000 л.

- „Гомселмаш” предлага серия от пет комбайна: КЗС-7 „Полесье”, „Полесье-Ротор”, „Полесье-10К”, „Полесье-1218” и „Полесье-14”. КЗС-7 има двигател с мощност 210 к.с., хедери с работна ширина 5 и 6 м, барабан с диаметър 800 мм, бункер с вместимост 5000 л. „Полесье-10К” се отличава от КЗС-7 с по-широк барабан (1 500 мм), по-голям бункер (7000 л) и по-мощен двигател (290 к.с.). Той се комплектова с режещ апарат „Шумахер”, комфортна кабина със съвременна информационно-управляваща система и е пригаден за работа на склонове с наклон до 8 градуса. Флагманът на беларуското комбайностроене е „Полесье-1218” с два барабана. Комплектова се с хедери с работна ширина 7-9 м с режещ апарат „Шумахер”, бункер с вместимост 8 000 л и мощен 330 к.с. двигател. Комфортната кабина с панорамно стъкло е получила сертификат от ЕС.

- „Лидагропроммаш” произвежда фуражоприбиращия комбайн „Лида-1300”, оборудван с вършачно-сепарираща системи с три барабана. Комбайнът имат хидростатично задвижване на ходовата част и бордови компютър, който контролира всичките важни функции и дава информация за машината.

[B%]ИЗВОДИ[%B]

На световният пазар има сравнително малко количество фирми-производителки, предлагащи широк асортимент модели на зърнокомбайни. Жестокият и комплексен характер на изискванията към тези машини е предопределил появата на пазара на висококачествена техника, характеризираща се с висока степен на автомазиране на работните процеси и сигурност при работа.

Днес на стопаните се предоставя възможност за избор на подходяща техника с оглед на преобладаващите в стопанството култури, техните добиви, условията при жътва и разбира се, финансовите му възможности./сп. "Новое сельское хозяйство"

Обзор на пазара на зърноприбиращи комбайни
21370
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини