Начало » Пазари » Зърно
21.05.2010 г.

Въпреки митовете, добивите при директната сеитба се повишават още през първата година

Дълги години битуваше мнението, че за нормалното развитие на корените на растенията почвата трябва да се оре ■ Този традиционен подход трябва да се усъвършенства, тъй като не отразява реалните потребности на кореновата система на растенията

Трябва да се изостави традиционната концепция за орен хоризонт на почвата с нарушена структура и вместо това да се възприеме концепцията за повърхностен слой на почвата с висока биологична активност, в който протича развитието на корените. Структурата на почвата и нейната плътност са най-важният физически фактор, влияещ върху развитието на кореновата система, водния баланс и аерацията.

[B%]ДОБИВИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ХРАНА[%B]

Резултатите от някои изследвания сочат известно намаление на добивите от зърнените култури през първите две години след преминаването към директната сеитба, а пълното им възстановяване става на третата година от използването на тази технология.

Обикновено, това явление се обяснява с движението на хранителните вещества и уплътняването на почвата. Всъщност, добивите намаляват поради неправилното управление на посевите (поддържане на адекватно азотно насищане, внасяне на прекомерно количество торове в семенното ложе, грешно използване на хербицидите, проблемна плътност на културите).

Последните опити свидетелстват, че добивите на поля с директна сеитба, при адвекватното прилагане на тази технология, започват да се повишават още през първата година след прехода към новите практики. Заораването на растителните остатъци в почвата и аерирането на орният хоризонт на почвата при традиционната сеитба ускоряват разлагането на органичните остатъци, намалявайки съдържанието на органични вещества в почвата, водят до минерализиране на азота, изпаряване на въглерода. Разбирането на природата на кръговрата на азота и неговото генериране в процеса на разлагането на органичните вещества помага правилно да се използват растителните остатъци за повишаването на добивите.

[B%]ЕСТЕСТВЕНИТЕ РАЗРОХКВАТЕЛИ СА ПО-ДОБРИ ОТ ПЛУГА[%B]

Някои експерти смятат разрохкването на почвата след 4-5 години прилагане на практиката на директната сеитба за необходимо. Тази теория е основана въз основа на опита на отглеждането на култури при традиционната подготовка и недостатъчната информация за способността на корените да се развиват в уплътнена почва. Уплътняването се случва в течение на сеитбата, жътвата или вследствие на внасянето на фитосанитарни препарати и торове в периоди на преовлажняване на почвата. То може да бъде отстранено с помощта на ралника на сеялката, при това с по-висока ефективност, отколкото при използването на плугове или подпочвени разрохкватели.

След началото на прилагането на директната сеитба няма нужда да бъде провеждано разрохкване на почвата, тъй като физическата обработка възобновява процеса на нарушаване на почвената структура и способността за задържане на влагата. За да се разруши плътния повърхностен слой на почвата, където се развиват корените, е достатъчно да се използват работните органи на сеялката.

Разрохкването и преструктурирането на почвата при директната сеитба е резултат от естествената дейност на корените, дъждовните червеи, насекомите, а също така разширяването и свиването под въздействието на дъждовната вода. Растителните остатъци и биологичната дейност са по-ефикасни средства за разрохкването в средна и дългосрочна перспектива, отколкото използването на плуг и подпочвени разрохквачи.

[B%]ЗАЩИТА ОТ ЗАСУХА[%B]

При растения, отгледани по технологията на директната сеитба, корените се концентрират на повърхността на почвата, което при засуха може да предизвика по-сериозен стрес, отколкото при традиционната почвообработка. Действително, под растителните остатъци, в най-горният пласт на почвата има много повече корени на растения, отколкото при непокритите почви. Но коренните системи на растенията при директната сеитба достигат много по-голяма дълбочина (чрез ходове, проправени от подземните насекоми, корените на предшестващите култури, естествените разцепи) за разлика от прилагането на традиционната технология, уплътняваща почвата.

Ходовете, прорити от насекомите и червеите, способстват за задържането и циркулирането на влагата и въздуха в почвата, проникването на корените в дълбоките слоеве, осигурявайки на растенията вода в периоди на засуха. А растителните остатъци на повърхността защитават почвата от слънчевите лъчи и способстват за поддържането на по-ниска температура, което намалява изпаряването и запазва високата влажност на почвата за продължителен период в сравнение с почвите, обработени по традиционния метод.

[B%]ДА СЕ РАЗВИЯТ КОРЕНИТЕ[%B]

Корените поглъщат хранителните вещества в продължение на 2-3 дни, след което се вдървесиняват, превръщайки се в канал за предаване на сока на растенията. Хранителните вещества се поемат пропорционално на развитието на коренната система. Някои растения, като царевицата, са способни да развиват мощни корени, проникващи на дълбочина до 2 м. Растежът на корените, поглъщането и транспортирането на хранителните вещества от тях е едно от най-удивителните и сложни явления в природата.

Корените пронизват пластовете почва, характеризиращи се с различна плътност и химически състав. Те са способни да намират хранителни вещества на различни места, да се развиват в съответствие с потребностите на растенията от тези елементи, вода и кислород. В условията на нулева технология дълбоките корени извличат вода, а повърхностните извличат хранителните вещества.

При системата No-till за корените е по-лесно да проникнат в почвата благодарение на наличието на канали, изрити от насекомите и естествените разпуквания, образуващи се при разширяването и събирането на почвата в периоди на валежи и засуха. Дължината и обемът на корените могат да се променят в зависимост от физическите, химическите и биологическите характеритики на почвата.

Сумарната дължина на корените на царевицата може да достигне 3 км. Обемът на подземната органична маса на отглежданите растения обикновено е равен или дори превишава обемът на надземната част. В естествени условия няма необходимост да се подготвя почвата за развитието на растенията. Растежът на корените и преработването на хранителните вещества стават в повърхностния слой – органичния хоризонт.

[B%]РАЗМНОЖАВАНЕ НА МИКРООРГАНИЗМИТЕ[%B]

Интензивната обработка на почвата в продължение на много години води до рязкото намаляване на биологичната активност и дисбаланс на естественото преработване на популацията на флората и фауната.

Според оценките, балансът между работата на микроорганизмите и освобождаването на хранителните вещества се постига след прилагането на практиката на директната сеитба в продължение на 4-6 години, ако на повърхността на почвата се поддържа обилен пласт растителни остатъци. Поради това през първите години в почвата трябва да се внасят повишени дози азот за подхранване на микроорганизмите, участващи в процесите на разлагането на органичния материал.

С развитието на дейността на микроорганизмите се подобрява съотношението между внесения азот и азотът, освобождаващ се в процеса на минерализацията. Това намалява необходимостта да се внасят хранителни вещества в почвата. Вертикалните проходи, образувани от насекомите, дъждовните червеи и корените, са важен фактор, осигуряващ циркулацията на вода, въздух и хранителни елементи в почвата, а също препятствят нейното уплътняване под налягането на ходовите апарати на машините.

Увеличаването на естествената биологическа активност в почвата определя успеха на прилагането на практиката на директната сеитба и открива нови хоризонти в селскостопанската практика./Флавиу Гассен, сп. “New Agriculturist”

Въпреки митовете, добивите при директната сеитба се повишават още през първата година
8661
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини