В началото бяхме шепа фермери в региона, които сееха пролетния ечемик наесен, разказва Мишел Гранже, който притежава 320 ха земя в Тизе, в департамент Ендра (Indra), и е президент на Ceta de Chamapgne. Но днес тази практика предизвиква много голям интерес. Четвъртата програма от директивата срещу нитратите, която задължава фермерите да имат зимни посеви, прави есенните посеви на пролетния ечемик още по-интересни.
При Мишел Гранже 30 ха от пролетния ечемик са винаги засети през есента след житните, освен ако метеорологичните условия не го позволяват. “Да сееш при добри условия е безусловно необходимо, за да може ечемикът да презимува добре, подчертава Мишел Гранже. Необходимо е блокът да е чист и почвата да е добре обработена и подравнена.” От 25 години ечемикът е замръзвал само 3 пъти в години, които са били трудни и за другите зимни култури.
През 2009 г. Мишел е засял сорта Pewter на 27 октомври и посевите са презимували добре. Студът е дошъл постепенно и без валежи. При тези условия пролетният ечемик може да понесе до -15°. Трябва да се съблюдава да не са отслабени посевите, особено при внасяне на хербициди преди зимата, затова Мишел Гранже винаги третира площите с Глифозат и с Avadex 480 (3л/ха) преди сеитба. Аз не третирам с препарати преди февруари, освен с инсектициди, ако има нападение от въшки както миналата есен, добавя той. Азотно подхранване Мишел прави на два пъти. Изплозването на азот през зимата е по-малко сложно отколкото напролет. Когато се засява наесен, рискът от получаване на ечемик с повисок процент протеини е по-малък.
НАБЛЮДЕНИЕ НА БОЛЕСТИТЕ
Докато торенето при есенната сеитба не създава проблеми, то внимателното проследяване на болестите е необходимо, защото това гарантира добра калибровка на ечемика и е важен критерий за продажната цена.
Пролетният ечемик, засят наесен, ще бъде по-чувствителен към болестите rhynchosporiose и helminthosporiose. Информацията за толерантността на сортовете, описани на опаковките, не е валидна за есенните посеви пролетен ечемик, затова трябва да бъдем много взискателни и да наблюдаваме често посевите за евентуални нападения, уточнява Мишел.
За една добра растителна защита правя две третирания с фунгицид, понякога три ако рискът се повиши. Бюджетът за фунгициди е средно 55 евро/ха. Бюджетът е по-висок отколкото при пролетното засяване, но разходите са компенсирани щедро от по-високия добив (около 1тон/ха).
Сигурността да имам по-нисък процент протеини ми позволява добър пласмент в пивоварната промишленост. Тази оригинална практика позволява на Мишел да печели средно 100 евро повече над обичайната печалба. Ето кое може да мотивира тези, които се колебаят да тестват тази технология./Ceсил Винсон, Сп. “La France agricole”