Отрицателните температури (под -15°С) през периода на покой могат да причинят значителни повреди при лозата – измръзване на зимните очи, едногодишните зрели леторасти и дори на многогодишните части. Степента на поражение до голяма степен зависи от стойността на температурата, продължителността на въздействието й, сортовите особености, възрастта и състоянието на тъканите. Най-чувствителни са зимните очи, които се повреждат при температура -16°С при чувствителните сортове и при 18°С – при устойчивите.
Главните пъпки са по-чувствителни от заместващите и въздействието на температури от порядъка на -18°С може да доведе до загиването на до 40 на сто от тях. Многогодишните части (кордони и стъбло) са по-издръжливи и могат да понесат понижение до -23, -25°С. Младите лози (2-3 годишни) са по-застрашени от измръзвания в сравнение със старите.
[B%]Различните сортове се характеризират със различна студоустойчивост и са разпределени в следните групи:[%B]
- с много добра студоустойчивост – Каберне Совиньон, Ризлинг рейнски, Ркацители, Мискет червен, Пино шардоне, Алиготе и др.;
- с добра студоустойчивост – Мискет Отонел, Памид, Български ризлинг, Пловдивска малага и др.;
- със средна устойчивост – Мерло, Мавруд, Гъмза, Мискет хабмургски, Широка мелнишка лоза, Камчия, Мискет варненски, Мискет тракийски, Мискет дунавски, Перл дьо Ксаба, Царица на лозята и др.;
- чувствителни на измръзване – Кардинал, Болгар, Супер ран Болгар, Брестовица, Чауш, Алфонс Лавеле, Димят, Султанина, Русалка, Тамянка и др.