28-01-2004 г. - Г-н Кискинов, в медиите се прокрадва информация, че млекопреработвателите се борят за разширяването на безмитния внос на сухо мляко в страната. Мотивът им е, че сурово мляко у нас не достига. Каква е позицията на НАМП по този въпрос? - Преработвателите вкараха сухо мляко преди известно време от Украйна и Молдова, и то нерегламентирано, на ниски цени. Започнаха да произвеждат масово сирене с ниско качество, но подбиха цената на българското мляко. Ние като асоциация се намесихме активно, вносът на сухо мляко беше ограничен и се вдигна цената на суровото мляко. По този начин ние затворихме широко отворената им ножица и ограничихме техния марш на печалбата. Това ги накара отново да започнат да реват. Аргументът им, че в момента количеството на млякото е спаднало, има доза истина, но това е временно и характерно за зимния период. След няколко месеца ситуацията ще бъде друга. Млекопреработвателите обаче настояват за този безмитен внос на сухо мляко и ние отново ще бъдем принудени да си купуваме тричаво сирене. - От "Данон" знам, че те внасят в готовия си продукт сухо мляко, но ме уверяваха, че то е произведено от наше, българско мляко. Ако наистина се налага прибавянето на такъв допълнителен продукт, не е ли редно той да бъде произведен у нас, като за целта се използва добивът на повече мляко през лятото? - Ще ви кажа как става регулирането на пазара на млякото например в Чехия. Държавата има завод, който преработва суровото мляко в сухо. Когато почне голямото предлагане на суровина, цените тръгват надолу. За да не падне под определения минимум, държавният завод започва да изкупува млякото на определена цена, но такава, че да гарантира на фермерите нормално съществуване, т. е. тя я фиксира и не позволява да спада още. При нас обаче няма държавен завод. Всички са частни и никой не може да им диктува. - Опитвали ли сте да водите преговори с Асоциацията на млекопреработвателите по този проблем? - На този етап нямаме разбиране от тяхна страна. Надяваме се, че когато заработи млечният борд, ще има схема, чрез която да се ангажират, дори и да се задължат, млекопреработвателните предприятия да поемат излишъците от суровина и да ги преработят в сухо мляко. Но искам да подчертая нещо много важно. Европейският съюз е забранил да се влага сухо мляко в млечно-киселите продукти, например каквото е познатото у нас кисело мляко. - Информацията достоверна ли е? - Първата ми информация дойде от Гърция, където бях на едноседмично обучение по тяхна програма. Беше поканен и г-н Зоров, председателят на Асоциацията на млекопреработвателите. През цялото време на престоя ни и посещението на ферми, мандри, лаборатории гърците подчертаваха, че при тях, а така е в ЕС, действа специален регламент № 1987 от 1995 г., че при използването на сухо мляко продуктът не е вече млечно-кисел. Всичко друго, но не и това. Например в Гърция се налагат глоби, ако на един щанд едно до друго се наредят млечни продукти с добавки, каквато е сухото мляко, и чистият млечно-кисел продукт. - Кога дойде при нас проблемът и безотговорността на много производители на тъй нареченото кисело мляко? - Още когато министър на земеделието беше Чичибаба. Той издаде заповед за разрешение за влагане на сухо мляко, но го издаде само за "Дадон". "Данон" използва тази добавка, но е коректен и на опаковките си не пише "кисело мляко", а мляко "Данон", като на етикета е записан съставът. Но това отприщи мераците на другите мандри и сега всички влагат сухото мляко, но никъде не го обявяват. Тяхното производство няма нищо общо с традиционните за нас млечно-кисели продукти, а и ако добавката идва некачествена, но за тях поносимо евтина, какво може да ги спре. Кого и защо искат да излъжат? - Не е лесно да се хванат в нарушения на стандарта? - Ето тук трябва намесата на ДВСК, ХЕИ, Съюза за защита на потребителите. Като вкарат компютърната система, като видят колко сухо мляко влиза в България и всичко ще излезе наяве. Сухото мляко основно се използва в производството на шоколадови изделия, а много добре може да се изчисли колко са производителите на шоколади и колко сухо мляко им трябва. Като махнеш тяхното потребление от общия внос на сухо мляко и става много ясно какво количество е отишло в млекопреработването. - Задълбахме в проблема за качеството на традиционни за нас продукти като кисело мляко, сирене и т.н. Но ми се струва, че в НАМП обръщате най-вече внимание на млечното говедовъдство, а изпускате други видове животни, които също дават суровина за млекопроизводството? - С такава насока беше създадена асоциацията в началото, но вече имаме наши членове, които се занимават с биволовъдство и овцевъдство. Отначало само говедовъдите получаваха субсидии, но сега сме издействали субсидии и за овцете и биволите. Все още извън нашето внимание остават козевъдите. Много наясно сме в НАМП, че както и да развиваме млечното говедовъдство, утре ще ни спуснат квота и то ще се простре до тук. И в този смисъл мислим да развиваме и другите въдства от млечния сектор. - При сериозните проблеми, които има животновъдството като цяло, може въпросът ми да ви се стори маловажен, но се знае, че различното мляко става за различен продукт. Струва ми се, че не само развъдните асоциации, даже най-вече вие трябва да насочвате фермерите в кой регион, каква порода да се отглежда и в крайна сметка да определите и производството на млечния продукт в мандрите. - Трябва да вървим в тази насока. Наясно сме в НАМП, а съветваме и фермерите, че всяка порода дава мляко с определени качества, които го правят по-ценно от другото за даден продукт - например за масло, за сирене, за кашкавал и т.н. Сега мандрите не са така специализирани и правят всичко, а това е грешка.