Да се въведе защитна цена на самуните между 80 и 90 ст. и под нея да не се продава, поиска шефът на кюстендилската гилдия Милен Николов, пише в. Стандарт. Той ще направи предложението на членовете на федерацията. Не може законово да се наложи минимална цена, ние трябва сами да решим проблема, смята Николов. Той недоумява как самун се продава за 50 стотинки в големите търговски вериги, след като само търговската надценка е 20 ст. Решението за защитната цена ще ни даде сигурност, че ще оцелеем на пазара, смята шефът на дружеството под Хисарлъка.
В Пловдив пък искат държавата да помогне за излизането на бранша на светло чрез по-добра връзка между РИОКОЗ, данъчните и останалите структури. Хигиенните инспектори и сега знаят кой и колко произвежда, но данъчните нямат никаква връзка с тях, коментира Борис Инчев, председател на Управителния съвет на браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България. Според него некоректните играчи са основно малки фурни, които правят по 300-400 хляба дневно. Те най-лесно крият данъци и осигуровки, защото масово не са регистрирани дори по ДДС. Ако всички хлебари се задължат да го направят, това ще ги извади на светло, категорични са браншовиците. Инчев настоява и да се въведат много по-строги изисквания към етикетите. Те трябва да са със съответната защита, за да не може да се имитират известните марки хляб.