Начало » Новини » Страната
11.11.2009 г.

Сеялки и торачки - видове и производители

Най-големите

Нововъведенията през последните години в областта на сеитбената техника и техниката за внасяне на торове са насочени към повишаването на производителността и удобството при работа, както и към подобряване на качеството на процеса Производителите непрекъснато се стремят да повишават производителността на своята техника за сметка на увеличаването на работната ширина и скоростта, а също чрез автоматизиране на технологичните процеси.

Сеялките и торачките са едни от най-динамичните сектори в селскостопанското машиностроене. Тук се наблюдава непрекъснат прогрес. Водещите производители през последните години представиха на пазара всевъзможни нововъведения.

[B%][G%]ТЕНДЕНЦИИ В РАЗВИТИЕТО НА СЕИТБЕНАТА ТЕХНИКА[%G][%B]

Първата, и вероятно определящата в наши дни, тенденция е повишаването на производителността на машините. Производителите постигат това по минимум два различни начина:

Някои се опитват да увеличават работната широчина и по този начин при същата или дори пониска скорост да се обработва за единица време по-голяма площ. Преимуществото на този начин е в относителната простота на конструкцията, а и качеството на работата при това е добро. Разбира се, с увеличаването на работната широчина се влошава маневреността на машината, проблемно става транспортирането на машината по пътната мрежа. Освен това, за агрегирането на тежките машини с голяма работна ширина се изисква голяма мощност на трактора.

Други производители се опитват при умерено увеличаване или запазване на работната ширина да създадат техника, способна да работи при по-високи скорости и по този начин за единица време да се обработва по-голяма площ. Преимуществото на този подход е, че транспортните габарити на машината остават умерени и те не губят своята маневреност. Проблемът тук е в това, че се налага въпреки високата скорост да се осигури точност при сеитбата. В тази насока техническият прогрес е забележителен. На пазара вече има няколко сеялки за зърнени култури, работещи на скорост от 15 до 20 км/ час.

Към икономия по отношение на мощността на трактора тази технология едва ли ще доведе, тъй като за повишаване на работните скорости е необходима голяма допълнителна мощност. Втората съществена тенденция в тази област е появата на пазара на т. нар. универсални сеялки, които са пригодни не само за обичайна сеитба след обработка с плуг, но и поне и за сеитба върху мулч, а в някои случаи, дори и за директна сеитба. Вече почти всички производители предлагат такава техника. По принцип на тези машини пред ралника са поставени работни органи за разрохкване и изравняване на повърхността на почвата. След ралника следва система от валяци, която нивелира повърхността на полето и прави повторното й уплътняване.

По време на сеитбата сеялката се опира на изравняващите валяци. Благодарение на това се постига равномерно разпределение на теглото на машината и непрекъснато повторно уплътняване на почвата. Пневматичното дозиране на семената и бункер за семената с обем 2000-3000 литра вече са стандартно почти при всички машини. В рамките на разширеното применение на електронното регулиране и автоматизирането на технологичните процеси за сеялките са разработени различни системи за измерване на сеитбените норми. Те позволяват да се работи без предварително настройване на сеялката и правят възможно варирането на сеитбените дози на различните участъци от полето.

Все по-голямо разпространение получава безстепенното задвижване на сеитбените адаптори с помощта на електрически или хидравлични мотори, позволяващи да се променя сеитбената норма в движение. А ако е поставена и навигационна система на базата на GPS, тогава са налице всички предпоставки за реализиране на диференцираната сеитба. И последната тенденция в тази област – нарастването на делът на машините за директна сеитба или сеитба върху мулч, въпреки че този ръст вече не е с темповете от преди няколко години. При тези машини тече работа по усъвършенстването на сеитбените им органи, целта на които е подобряването на поставянето на семената.

Свеж полъх в технологията на безорната обработка на почвата внесе концепцията на лентовата сеитба Strip till, която вече няколко години се прилага в САЩ. При тази технология, разрохкването на почвата се прави на полоси само под засяването след това лехи. За осигуравене на точността на сеитбата в предварително разрохканите ленти съответните технически решения изискват използването на трактор, оборудван със система за автоматично управление на основата на GPS.

[B%][G%]ПУНКТИРНАТА СЕИТБА[%G][%B]

Производителите на техника за пунктирна сеитба са концентрирали усилията си към производството на пригодни за сеитба върху мулч машини, които преимуществено се оборудват с двудискови ралници. За осигуряването на оптимално адаптиране към променящите се условия при сеитбата върху мулч, налягането върху ралниците при тези машини може да се фиксира хидравлично или с помощта на пружинен механизъм Освен това, производителите отделят все по-голямо внимание на гъвкавите системи, пригодни както за сеитбата на царевица, слънчоглед и бобови култури, така и за захарно цвекло. При повечето пневматични сеялки засяването на семена с различни размери се осигурява чрез смяна на дисковете на сеитбените апарати и ралниците.

За сеялката с широчина от шест реда се предлага устройство, позволяващо от кабината на трактора хидравлично да се променя широчината на междуредията в предели от 45 до 80 см. Както и при обикновените сеялки на сеялките за пунктирна сеитба все по-често се използва безстепенното задвижване на сеитбените апарати, позволяващо машините да се използват в системата на прецизното земеделие. Определящо за по-нататъшното развитие на технологията е появилата се на пазара през 2007 г. сеялка за прецизна сеитба на „Амазоне” EDX9000Т, способна да рабите при скорост до 15 км/ час. Тази новост отваря нови хоризонти по отношение на повишаването на производителността при едновременно ограничаване на работната ширина до необходимата величина.

[B%][G%]ВНАСЯНЕ НА МИКРОТОРОВЕ[%G][%B]

Техническото ниво на машините за внасяне на минерални торове, особено при машините с двудискови торачки е много високо. Машините на водещите производители осигуряват внасяне на почти всички налични на пазара видове минерални торове с много висока точност на дозирането при работна широчина до 24 м, а при торовете с много добре разсейване – до 36 м. Изискването за висока точност при внасянето на торовете днес е напълно изпълнено. „Амазоне” доказа, че е възможно дори автоматично регулиране на разпределянето на торовето (датчикът с инфрачервено излъчване Argus). Компютърните системи, оборудвани с приемници GPS, осъществяват прецизно управление върху процеса на включване и изключване на торачките при завоите и границите на полето, което позволява да се предотврети предозирането в тези области. Великолепна машина е създала „Раух”. За своята двудискова торачка с електрическо задвижване тя получи златен медал на изложението в Хановер. Освен това, съвременните бордови компютри са оборудвани с автоматична система за събиране на информация за различните технологични операции, провеждани на полето, с предаване на данните на централният компютър на стопанството.

[B%][G%]ВИСОКОПРОИЗВОДИТЕЛНИ МАШИНИ ЗА ПОЧВООБРАБОТКА, СЕИТБА И ВНАСЯНЕ НА МИНЕРАЛНИ ТОРОВЕ – ПРОИЗВОДИТЕЛИ И АСОРТИМЕНТ[%G][%B]

Това, че машините от тези три групи се разглеждат съвместно е логично. Много от производителите имат в производствената си гама машини за две, и дори за три от тези операции. Затова съществуват исторически причини, но преобладават съображенията за функционалност – всички тези операции са тясно свързани помежду си. Производителите имат стимул да осигурят със своите машини междинните звена на технологичната верига. За да не се загубим в многообразието на фирми и модели, при анализа са използвани следните критерии:
- Традиционна обработка на почвата – плугове с осем и повече корпуса; безорна обработка – техника с работна ширина над 7 м.
- Сеялки с работна ширина от 6 м.
- Торачки – от работна ширина 30 м.

[B%]AGRISEM[%B] Дисковата брана DiscO-Mulch се предлага с работна ширина до 6 м, но благодарение на голямата си работна скорост до 20 км/час постига производителност, характерна за машините с голяма работна ширина. Например четириметровата Disc-O-Mulch има производителност 4 хектара за час. От сеялките лидер на Agrisem е Disc-O-Sem, с максимална работна ширина 6 м. Благодарение на прецизната система за поставяне на семената Disc-O-Sem може да работи на скорост до 20 км/час, което е много прогресивен показател. www.agrisem.fr

[B%]AMAZONE[%B] В областта на почвообработката голям потенциал има дисковата брана Catros с работна ширина до 12 м. Култиваторът Centaur е предназначен за големи стопанства. Машината има работна ширина до 7 м. Много широк е асортиментът на сеялките. Наред с пневматичната сеялка Cirrus с работна ширина до 6 м. трябва да се спомене сеялката DMC Primera. Тя е предназначена за обикновена и директна сеитба, а също за сеитба върху мулч и се предлага във варианти с работна ширина до 9 м. Още по-голяма работна ширино до 12 м има сеялката Citan, но тя може да работи само след предварителна оброботка на почвата. Задължително трябва да се спомене и EDX 9000-Т. Представената през 2007 г. машина не само има работна ширина 9 м, но и може да работи при скорост до 15 км/час, което е почти два пъти повече от повечето конкуренти. Това стана възможно благодарение на новата система за разделяне на поставянето на семената, която направи революция в сферата на прецизната сеитбена техника. Сред голямото разнообразие от машини за внасяне на минерални торове при Amazone има истински мегавариант ZG-B. Оборудваната с бункер с вместимост 8200 л, комфортна ходова част и двудисков сеитбен апарат, машината отговаря на всички потребности на големите стопанства. Работна ширина при внасяне на вар достига 18, основен тор – 36 м, при гранулати – 48 м. www.amazone.de

[B%]BREDAL[%B] Тази датска компания, която навърши 60 години от основаването си, отдавна се е специализирала в производството на високопродуктивни мегаторачки. В производствената и програма има много големи машини:
- К40 – една ос, вместимаст на бункера до 3600 литра, работна ширина до 36 м;
- К45 – една ос, вместимост на бункера до 4800 литра, работна ширина до 36 м;
- К65 – една ос, вместимост на бункера до 6500 литра, работна ширина до 36 м;
- К85 – една ос, вместимост на бункера до 8500 литра, ширина до 36 м, опционално – с 12-метров шнек;
- К105 – една ос, вместимост на бункера до 11 500 литра, работна ширина до 36 м;
- К136 – сдвоена ос, вместимост на бункера до 17 000 литра, ширина до 36 м. Тази машина може да претендира за титлата най-голяма торачка в Европа. www.bredal.com

[B%]VADERSTAD[%B] Компанията е специализирана в производството на машини за почвообработка и сеялки. В програмата и няма торачки. Сред почвообработващите машини интерес представлява TopDown. Това е комбинирана машина на базата на култиватор – има работна ширина до 7 м и се оборудва с дискове, зъбци и отъпкващи валяци. Предназначена е както за повърхностна обработка на почвата, така и за обработка на дълбочина до 30 см. Още по-гъвкава е комбинираната машина Carrier на базата на уплътняващи валяци с работна ширина до 12, 25 м. Тя може да се окомплектова с дискове, зъбци и щригели и при обработката на угар достига производителност до 200 хектара за ден. Сред сеялките интересни за едрите стопанства са пневматичната сеялка Rapid A, с работна ширина до 8 м. А сеялката Rapid A Jumbo 600S/ 800S е оборудвана с бункер за семена с вместимост 6000 литра, има работна ширина до 8 м и може да постига производителност ог 6-8 ха за час. Най-впечатляващата машина от производствената гама на Vaderstad е една от найновите. От 2007 г. фирмата предлага канадските сеялки за директна сеитба Seed Hawk. Водещият модел от тази серия има бункер с обем 28 200 литра, работна ширина до 25, 60 м и претендира за званието най-голяма сеялка в света. www.vaderstad.com

[B%]GREGOIRE-BESSON[%B] Фирмата се специализира в производството на почвообработваща техника. Предлага плугове в най-различни варианти, при това най-големите от тях имат до 13 корпуса! Предназначени са за агрегиране с трактори с мошност от 180 до 500 к.с. и се отличават с висока производителност. Повечето модели са оборудвани с концепцията варилибр за оперативна промяна на работната широчина. Наред с плуговете, компанията презлага интересна гама дискови брани с работна ширина до 14 м. своята висока производителност тези машини доказаха през септември 2007 г., когато компанията постави нов световен рекорд по дисковане – 644 ха за 24 часа. Рекордът е поставен с модела XXL, работна ширина 14 м в агрегат с трактор „Челинджър” МТ 875 с мощност 570 к.с. www.gregoirebesson.com

[B%]GREAT PLAINS[%B] Наскоро компанията от Северна Америка излезе на европейския пазар с широк асортимент сеялки и друга техника. Сред сеялки лидерските позиции заемат:
- механичната сеялка за пунктирна сеитба от серията 3N-4010/4020 с работна ширина до 12 м;
- пневматичната сеялка за пунктирна сеитба с едновременно внасяне на торове от серията YP 2425 с работна ширина 18,3 м;
- пневматичните дискови сеялки. Те са оборудвани с прикачен бункер с вместимост 12 330 л и имат работна ширина 12, 20 м. сеялките се предлагат както за сеитба върху мулч (CTA4000) със сила на налягането върху диска 111 даН, така и за директна сеитба (пневматичната сеялка 3N-4010HDA) със сила на налягането върху диска от 226 даН. Освен това компанията предлага на пазара техника за обработка на почвата с голяма работна ширина, култиватори със зъбчати работни органи (с работна ширина 18 м) и клиновидни лапи (17 м), а също и дискови брани с работна ширина 11м. www.greatplainsmfg.com

[B%]JOHN DEERE[%B] Знаменитият концерн е известен на европейския пазар като производител на техника за сеитба. Тук трябва да се спомене популярната в цял свят с произведени над 1,5 милиона броя, пневматична еднодискова сеялка за директна сеитба от серията 750А. Това е здрава универсална машина със сила на налягането върху ралниците до 250 даН, с работна ширина 6 м и бункер с вместимост 2 300 л. Висока производителност сеялката постига за сметка на работната скорост до 15 км/час.

Сеялката за сеитба върху мулч 740 А е оборудвана с двудискови ралници с максимална сила на налягането до 50 даН. Тя има работна ширина до 9 м бункер за семена от 2300 до 3500 литра и е предназначена за работа на големи площи. Асортиментът на компанията е толкова широк, че е невъзможно да бъде представен в няколко реда.

Най-добре ще ви ориентира местният дилър. Едно е сигурно – които търси високопроизводителни машини ще ги намери при John Deere. www.deere.com

Сеялки и торачки - видове и производители
7202
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини