[B%]Мая Асенова[%B]
Със започването на прибирането на реколтата от ранни ябълки в ЕС, все повече износители се оплакват от наличието на големи запаси от плодове, останали от предишната кампания. „Има големи количества за продаване от предишния сезон, в това число хиляди тонове Златна превъзходна (Golden Delicious) по складовете, което може да доведе до проблеми, тъй като новият сезон вече стартира”, коментира един от водещите европейски експортьори на плодове през миналата седмица по време на годишната браншова конференция, организирана от Световната асоциация на производителите на ябълки и круши WAPA (World Apple and Pear Association) в холандския град Маастрихт но 6-9 август.
Ханс Ван Ес от Асоциацията на холандските производители (Dutch Produce Association) е на мнение, че урока от предишния сезон трябва да послужи за пример с оглед да не се повтори ситуацията и през 2009/10 маркетингова година. „Аз мисля, че хората ангажирани в този бизнес трябва да бъдат по-гъвкави и да продават по-ниските и промишлените сортове ябълки колкото може по-бързо, а да не складират реколтата си с надеждата, че цените ще избият нагоре. В много от случаите разходите за съхраняване на тези плодове могат да се окажат значително по-големи, отколкото сумите, които евентуално ще се получат ако цената се покачи”, категоричен е холандския специалист. Редица експерти смятат, че натиска върху цените при износа ще бъде омекотен от очертаващото се по-малко производство (с около 7 на сто) на ябълки в ЕС като цяло. Все пак общото мнение е по-песимистично, особено що се касае до такива разпространени сортове като Гала (Gala) и Златна превъзходна (Golden Delicious), при които добивите няма да са по-малки от миналогодишните, а това предполага запазване на ниските цени.
Оповестените по време на международния форум статистически данни на Световната асоциация на производителите на ябълки и круши WAPA за преходните запаси от ябълки в ЕС не дават повод за оптимизъм. Към 1 юни 2009 г. запасите от ябълки в Италия надхвърлиха 225 хил. тона, с 82 на сто повече, в сравнение със същия период на 2008. В Полша наличностите от старата реколта на склад са с 150% по-големи от миналогодишните. В Германия и Австрия увеличението е съответно с 87% и 94%. С повече ябълки на склад започнаха новия сезон Испания, Холандия, Великобритания и само във Франция, Белгия и Швейцария преходните запаси са по-малки от 2008 г.
Производителите в ЕС масово се оплакват, че изкупните цени на ябълките за промишлена преработка са спаднали твърде ниско и в момента се движат в тесен коридор EUR 0,03-0,04 за килограм, в сравнение със средното равнище от около EUR 0,20 за килограм, регистрирано преди две години.
В началото на текущата седмица Полската асоциация на производителите на сокове (Polish Association of Juices Producers) оповести своите средни разчетни цени за изкупуване на ябълки за промишлена преработка - 0.20 PLN или 0.048 euro/kg. Според аналитичния и информационен портал FreshPlaza Полската асоциация на фермерите производители на плодове (Polish association of fruit farmers), както и отделните производители „бяха шокирани от тези числа и реагираха гневно”. Веднага след като разбраха за извънредно ниските изкупни цени голям брой от полските фермери декларираха, че спират да доставят ябълки за преработка.
Президента на WAPA Алессандро Далпиаз е на мнение, че за производителите на ябълки в Евросъюза „ключов и най-перспективен е руския пазар и именно в задълбочаването на връзките с Русия WAPA вижда фактора за успешното развитие на бизнеса през следващите години”.