Начало » Новини » Страната
28.07.2009 г.

Mars - само с екологично чисто какао

Компанията фокусира вниманието си върху интересите на фермерите на първо място

Mars Incorporated обяви постигането на още една важна стъпка по пътя към целта да използва в производството си само какао, произведено по отговорен и съобразен с опазването на околната среда начин, съобщават от компанията. Mars реши, че до 2020 г. ежегодно ще изкупува по 100 000 тона какао, сертифицирано по UTZ (носещо знака на организацията UTZ CERTIFIED). Тази седмица Mars подписа и първия си договор за доставка на какаови зърна по UTZ. С тази малка, но значима стъпка към oсигуряване на количества от предстоящата нова реколта от какао, произведено по отговорен начин, Mars ясно заявява пред фермерите, отглеждащи тази суровина, че пазар за сертифицирани по UTZ какаови зърна има и той ще се разширява в бъдеще.

Обявеният ангажимент стъпва на основата на направеното още през април тaзи година изявление, в което Mars декларира намерението си да въведе използването на какао отгледано по отговорен към околната среда начин в производството на всички свои шоколадови изделия до 2020 г. – една доста амбициозна цел. Mars вярва, че сертифицирането е много важно, тъй като чрез него фермерите в какаовия бизнес получават обучение и подкрепа, от които се нуждаят, за да подобрят своята производителност и да постигнат по-висока печалба от дейността си. Въпреки че Mars от много години подпомага фермерите и по-конкретно процеса на отговорно отглеждане на какао, сега корпорацията отдава още по-сериозно внимание на самите фермери, като ги поставя на първо място. Това означава, че инвестициите и ресурсите ще бъдат вложени в това да се работи със сертифицирани партньори, общности, чието препитание идва от отглеждането на какао, правителства и национални институции на държави от сектора. Крайна цел е постигането на реална промяна в практиките по отговорно отглеждане на какао и в сертифицирането на суровината.

Грант Рийд, Президент на Mars Global Chocolate заяви: „ За нас е гордост, че отдаваме значимото на сертифицирането, като поставяме интересите на фермерите на първо място. Нашата визия за бъдещето е да имаме какаова индустрия, в която фермерите, техните семейства и общностите, в които живеят, ще извличат максимална полза от работата си и в същото време ще опазват околната среда. Отправяме покана към цялата какаова индустрия да работи за широко прилагане на практиките по отговорно отглеждане на суровината, което ще насърчи фермерите сами и доброволно да сертифицират своята продукция, произведена по екологично отговорен начин.”

Джулиет Колкинс, и.д. Изпълнителен Директор на UTZ CERTIFIED: „UTZ CERTIFIED се бори за усъвършенстване, за постигане на дългосрочна икономическа жизнеспособност, както за производителите, така и за пазарите, чрез професионално и ценово ефективно производство, осъществявано с грижа за хората и за околната среда. Поетият от Mars – един от основателите и членове на какаовата програма – ангажимент, е точно сигналът, който искаме да изпратим до фермерите, а именно, че бизнесът ще инвестира в производството и в закупуването на какао, отгледано по отговорен начин.” В какаовата програма по UTZ членуват както представители на тази индустрия, така и неправителствени организации, като „Солидаридад”, „Оксфам Новиб” и Международната природозащитна организация (WWF International).

През последните повече от 30 години Marsсе утвърди като глобален лидер в насърчаване на отговорното производство на какао и всяка година инвестира милиони долари в инициативи, насочени към подобряване на екологичните, икономическите и социалните аспекти на цялата верига на доставка на какао. Принципите, на които Mars винаги се стъпва, вдъхновяват компанията да търси най-отговорните методи за производство на какао, при които се получава взаимна изгода при отглеждането и преработката на тази уникална и много крехка суровина. В областта на сертифицирането Mars сътрудничи с множество партньори и търси начини да работи с правителствата на държавите, където се отглежда какао, за да се увери, че всички фермери в тях имат полза от прилагането на новите методи.

Като световен лидер в науката за какаото Mar sинвестира в изследвания в областта на растителната биология, земеделието и преработката на суровините. Хауард-Яна Шапиро, Международен Директор, отговарящ за научноизследователската дейност в Mars, коментира: „Отговорното производство на какао е наш приоритет въ всеки свой аспект – от лабораторията до обучението на фермерите. В Mars вярваме в разработването на дългосрочни решения и в сътрудничеството с фермерските общности и правителствения сектор в какаовата индустрия, като начини за постигане на реална промяна.”

Тъй като инвестира първо във фермерите, Mars счита за жизненоважно да развива отговорната основа на производството, което в крайна сметка ще насърчи купувачите на какаовата суровина да търсят само отгледана по такъв начин. Това подобно на жеста на Mars изразен в проекта на компанията да идентифицира и анализира целия какаов геном. Mars ще сподели с цялата какаова индустрия постигнатото при изследванията. Отключването на генома ще позволи на фермерите да имат на разположение за засаждане по-добри разновидности на какаови зърна и да постигнат по-здрави и по-силни култури с по-високи реколти, по-добра устойчивост на вредители и болести, и с подобрена ефективност при напояване и торене.

През април Mars пое ангажимента да изкупува 100 000 тона какао от сертифицирани от „Рейнфорест Алайънс” (Rainforest Alliance) какаови ферми. За да задоволи собствените си нужди от какао Mars ще продължи да си сътрудничи със сертифициращи организации, като UTZ CERTIFIED и „Рейнфорест Алайънс”, в името на постигането на целта през 2020 г. да използва почти само отговорно отгледано какао. Oт el-catalog.eu

Mars - само с екологично чисто какао
4510
 

Последни материали
Виж
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
От правителството изтъкват данни и оценки, анализатори виждат политически мотиви
Индия е отменила забраната за износ на кромид
Слънчогледовото поскъпна, докато соевото поевтиня
Египет закупи на търг над 100 000 тона растителни масла
Ново огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
Свързани материали
Виж
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
От правителството изтъкват данни и оценки, анализатори виждат политически мотиви
Индия е отменила забраната за износ на кромид
Слънчогледовото поскъпна, докато соевото поевтиня
Египет закупи на търг над 100 000 тона растителни масла
Ново огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини