През подготвителния пероид за предпочитане е гъските да се хранят с овес. Царевицата и ечемикът, а така също и местни отпадъци, предизвикват бързо затлъстяване на птиците.
А затлъстели гъски като правило снасят неоплодени яйца. Ето защо при подготовката за продуктивния период трябва към зърнените фуражи да се добавят в голямо количество ливадно сено, силаж, кореноплоди (картофи, цвекло, моркови и други). Желателно е кореноплодите да се дават сурови и смлени, а специално картофите – след сваряване. Яйцата за люпене трябва да са чисти и затова е най-добре носачките да се хранят със сухи концентрирани фуражи.
Добре е да се знае, че в резултат на замърсяването се намалява люпимостта и се повишава ембрионалната смъртност. Много ценно е гъските да ядат зелена трева. Ако тя е недостатъчна, носливостта пада. Не бива да се оставя без внимание и храненето на гъсоците. Те трябва да са добре развити, но не и затлъстели.
През случния период, 10-15 дни до събирането на яйцата за люпене, гъсоците се нуждаят от подхранване. Подходящи за целта са овесът, пшеницата, морковите, хлебопекарните дрожди, рибеното масло и брашно, месокостено брашно. Дават се докато приключи събирането на яйцата за люпене. Яйцата се събират в чисти съдове и се съхраняват в помещения при температура 812 градуса и влажност 75-80 на сто. Колкото по-пресни са яйцата, толкова е по-висока люпимостта.