Документите за запазване на марките вече се подготвят от сдружението “Традиционни сурово-сушени месни продукти”. След като патентът за луканките бъде получен, марките “Панагюрска”, “Смядовска специална”, “Търновска”, “Трапезица”, “Троянска” и “Чумерна” ще могат да се произвеждат само от членове на сдружението. Само 27-те фирми от сдружението ще имат право да пускат и продукти с името “Пастърма”, филе “Елена”, роле “Трапезица” и врат “Тракия”.
В означените със знака на сдружението, а по-късно с логото на Евросъюза за храни с традиционен характер, няма да могат да се влагат изкуствени добавки. Соята и синтетичните подобрители ще са абсолютно забранени. Панагюрската луканка например ще се прави от 60% телешко или биволско и 20% нетлъсто свинско месо. Ще има таван за солта, а допълнително ще могат да се добавят само черен пипер и кимион. Рецептите са много близки до някогашния Български държавен стандарт, обясни Павлина Лилова от Асоциацията на месопреработвателите в България.