Брюксел ще трябва да одобри рецептата за истинското българско бяло саламурено сирене, съобщиха от Българския институт по стандартизация. Едва след като Европа официално каже "да", страната ни ще може да спусне стандарт за изработване на чистия продукт, от в. Стандарт.
Процедурата обаче изостава доста, въпреки че работата по подготвяне на стандартите започна още в началото на годината. Досега специалистите са описали на какви условия трябва да отговаря истинското българско сирене, като основното е да бъде изработено от чисто българско мляко, без изкуствени добавки. Окончателното оформяне на стандартите обаче все още не е направено, обясниха от БИС. Според тях това ще стане до месец-два. Самата процедура по одобрението на стандарта в Европа пък трае около половин година. Това ще рече, че поне до средата на есента няма да сме сигурни какво точно сирене купуваме и дали киселото мляко е истинско или от нишесте.
След изработването и одобрението на стандартите за млечните продукти ще бъде обявен и конкурс за създаване на запазен знак за качествени български продукти. Единственото условие за знака, което се знае отсега, е, че трябва да съдържа цветовете на националния ни трикольор.
Едва след приключване на процедурата за създаване и одобрение на стандартите за млечни продукти ще стартира аналогична и за колбасите, казаха от БИС.