Начало » Новини » Страната

Чакаме от Европа рецепта за сирене

Поне до есента няма да знаем какво ядем
Синор.БГ / 04.06.2009 г.

Брюксел ще трябва да одобри рецептата за истинското българско бяло саламурено сирене, съобщиха от Българския институт по стандартизация. Едва след като Европа официално каже "да", страната ни ще може да спусне стандарт за изработване на чистия продукт, от в. Стандарт.

Процедурата обаче изостава доста, въпреки че работата по подготвяне на стандартите започна още в началото на годината. Досега специалистите са описали на какви условия трябва да отговаря истинското българско сирене, като основното е да бъде изработено от чисто българско мляко, без изкуствени добавки. Окончателното оформяне на стандартите обаче все още не е направено, обясниха от БИС. Според тях това ще стане до месец-два. Самата процедура по одобрението на стандарта в Европа пък трае около половин година. Това ще рече, че поне до средата на есента няма да сме сигурни какво точно сирене купуваме и дали киселото мляко е истинско или от нишесте.

След изработването и одобрението на стандартите за млечните продукти ще бъде обявен и конкурс за създаване на запазен знак за качествени български продукти. Единственото условие за знака, което се знае отсега, е, че трябва да съдържа цветовете на националния ни трикольор.

Едва след приключване на процедурата за създаване и одобрение на стандартите за млечни продукти ще стартира аналогична и за колбасите, казаха от БИС.

Чакаме от Европа рецепта за сирене
7295
 

Последни материали
Виж
Благодарение на ръста на добивите при отглежданите в прериите култури
Канада прибра рекордни реколти от пшеница и рапица
При по-слабото предлагане и повишаването на цените на слънчогледовото масло
Слънчогледът в Украйна продължава постепенно да поскъпва
Само компании с 5000 служители ще продължат да ги следват
Над 80% от европейските фирми ще бъдат освободени от досегашните зелени правила
ЕК трябва да реагира, ако вносът се увеличи с 5%
Приет е проекторегламент за защитни механизми при аграрния внос от Меркосур
Каква е разликата между карбамид и амониев нитрат?
Предложение за законопроекта за браншови организации
БКПЗ предлага в бранша „Плодове и зеленчуци“ да се включат и производители на ягоди и черупкови
Свързани материали
Виж
Благодарение на ръста на добивите при отглежданите в прериите култури
Канада прибра рекордни реколти от пшеница и рапица
При по-слабото предлагане и повишаването на цените на слънчогледовото масло
Слънчогледът в Украйна продължава постепенно да поскъпва
Само компании с 5000 служители ще продължат да ги следват
Над 80% от европейските фирми ще бъдат освободени от досегашните зелени правила
ЕК трябва да реагира, ако вносът се увеличи с 5%
Приет е проекторегламент за защитни механизми при аграрния внос от Меркосур
Каква е разликата между карбамид и амониев нитрат?
Предложение за законопроекта за браншови организации
БКПЗ предлага в бранша „Плодове и зеленчуци“ да се включат и производители на ягоди и черупкови
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини