Начало » Новини » Страната
04.06.2009 г.

Чакаме от Европа рецепта за сирене

Поне до есента няма да знаем какво ядем

Брюксел ще трябва да одобри рецептата за истинското българско бяло саламурено сирене, съобщиха от Българския институт по стандартизация. Едва след като Европа официално каже "да", страната ни ще може да спусне стандарт за изработване на чистия продукт, от в. Стандарт.

Процедурата обаче изостава доста, въпреки че работата по подготвяне на стандартите започна още в началото на годината. Досега специалистите са описали на какви условия трябва да отговаря истинското българско сирене, като основното е да бъде изработено от чисто българско мляко, без изкуствени добавки. Окончателното оформяне на стандартите обаче все още не е направено, обясниха от БИС. Според тях това ще стане до месец-два. Самата процедура по одобрението на стандарта в Европа пък трае около половин година. Това ще рече, че поне до средата на есента няма да сме сигурни какво точно сирене купуваме и дали киселото мляко е истинско или от нишесте.

След изработването и одобрението на стандартите за млечните продукти ще бъде обявен и конкурс за създаване на запазен знак за качествени български продукти. Единственото условие за знака, което се знае отсега, е, че трябва да съдържа цветовете на националния ни трикольор.

Едва след приключване на процедурата за създаване и одобрение на стандартите за млечни продукти ще стартира аналогична и за колбасите, казаха от БИС.

Чакаме от Европа рецепта за сирене
6646
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини