Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.05.2009 г.

„Фризираните” лози раждат повече и по-сладко грозде

Растенията рядко страдат от сиво гниене

Чрез филизене, колтучене, прищипване и кършене се премахват излишните леторасти, за да се подобри растежът и плододаването на лозата. Филизенето се прави около средата на май, когато вече има реси и леторастите са достигнали 15-20 см дължина. Премахват се по-слабите и безплодните. Когато се формират младите лози филизенето е задължително. Запазват се определен брой леторасти, които имат най-подходящо разположение, така че да се оформят бъдещите рамена, кордони или стъбла.

Плододаващите лози се филизат след появата на ресата, за да се разграничат плодните от безплодните леторасти. Премахват се лакомците по старата част на главината. По чеповете и по плодната пръчка се премахват безплодните и по-слабият от двойниците. След 10 15 дни се извършва второ филизене и привързване. С прищипването се премахва върхът на летораста с едно или две недоразвити листенца. Така за известно време се прекратява растежът му и хранителните вещества се насочват към ресата. Прищипването спира изресявянето, а по-точно опадането на цветните пъпки, цветчетата и младите завръзи. Операцията се извършва 4–5 дни преди цъфтежа. Склонни към изресяване са винените сортове Ркацители, Саперави, Червен мискет, Врачански мискет, Тамянка, а от десертните Хамбургски мискет и Бяло без семе. Не се прищипват слаби лози. Чрез кършенето се премахват растящите върхове на леторастите заедно с 5 - 6 до 8 недоразвити листа. Кършат се силни лози, за да се избегне изресяването. Тази операция подобрява огряването и проветряването на гроздовете, те узряват по-добре, а лозата по-рядко страда от сиво гниене. Сортове, склонни към изресяване, се кършат преди началото на цъфтежа, а останалите – в началото на зреенето. На винените сортове се оставят по 14 - 16 листа, а на десертните – 16-18. Премахването на страничните леторасти се нарича колтучене. Прави се само при силно развити плододаващи лози на сортове с големи листа, които засенчват гроздето. Запазват се 3-4 листа в основата на всеки колтук.
„Фризираните” лози раждат повече и по-сладко грозде
34558

Последни материали
Виж
Затварянето на заведенията и намалелият износ наводниха пазара
Цената на пилешкото в ЕС е на 5-годишен минимум
Ръстът на приходите и доставките обаче плавно забавя скорост
Турция е спечелила близо 2 милиарда долара от износа на лешници през сезона
Предстои хуманно умъртвяване на птиците
Откриха птичи грип във ферма с 28 500 кокошки-носачки в Асеновград
Поскъпнала е единствено захарта
Цените на храните в света са на 17-месечно дъно
След поредния провален сезон производителите се замислят за алтернативи
Градушки довършиха реколтата от костилкови плодове в Италия
Особено силен е ръстът при млечните и преработените месни продукти
Износът на животинска продукция от Литва расте въпреки коронавируса
Свързани материали
Виж
Затварянето на заведенията и намалелият износ наводниха пазара
Цената на пилешкото в ЕС е на 5-годишен минимум
Ръстът на приходите и доставките обаче плавно забавя скорост
Турция е спечелила близо 2 милиарда долара от износа на лешници през сезона
Предстои хуманно умъртвяване на птиците
Откриха птичи грип във ферма с 28 500 кокошки-носачки в Асеновград
Поскъпнала е единствено захарта
Цените на храните в света са на 17-месечно дъно
След поредния провален сезон производителите се замислят за алтернативи
Градушки довършиха реколтата от костилкови плодове в Италия
Особено силен е ръстът при млечните и преработените месни продукти
Износът на животинска продукция от Литва расте въпреки коронавируса
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам