Начало » Важно за фермера » Животновъдство
29.04.2009 г.

Някои видови различия в месото при птиците

Предимствата на птичето месо пред това от другите видове вече се оспорват по-малко. Те се определят от много фактори – от неговия химичен състав и биологична пълноценност, от калоричността му, от нежността, сочността, от вкусовите му качества и други. За него няма никъде религиозна или друга забрана за консумация. То е предпочитано и се приема като диетично и е подходящо за хората от всички възрасти. Птиците от различните видове имат редица особености, характерни и типични за всеки от тях. Те се отличават едни от други и по скорост на растеж, по месна продуктивност, по качество на месото и други.

Качеството на месото е съвкупност от химичния състав и калоричността му, от биологичните и органолептични показатели, които определят неговата пригодност и пълноценност за задоволяване на потребностите на човека от хранителни вещества. В таблицата са дадени сравнителни данни за основния химичен състав на месото от различни видове птици и за неговата енергийност. В нея са посочени границите, в които най-масово се включват данните на различни източници – институти, изследователи, фирми. Те варират в широки граници в зависимост не само от вида, но и от породата на птиците, от тяхната възраст и угоеност, от храненето и начина на отглеждане и от редица други фактори. Затова трябва да се приемат като нормални различията между данните за състава и качеството на птичето месо, които се съобщават от отделни източници и автори. Те са достатъчни за предварителна ориентировка. За вкусовите качества не става дума, защото те, наред със зависимостта от редица фактори, са и въпрос на личен вкус и предпочитания. Наред с цифровита данни за химичния състав е полезна и една кратка характеристика на месото от основните видове селскостопански (домашни) птици.

МЕСОТО ОТ БРОЙЛЕРИ е нежно и сочно, с висока биологична и хранителна стойност. То съдържа най-малко мазнини, които са под кожата, а не в мускулната тъкан и има повече ненаситени мастни киселини, отколкото наситени
ИМА МНОГО ДОБРИ ВКУСОВИКАЧЕСТВА ИВИСОКАСМИЛАЕМОСТ И УСВОЯЕМОСТ НА ПРОТЕИНИТЕ МЕСОТО ОТ ПУЙКИ
е с ниско съдържание на мазнини и холестерин и е богато на витамини от група В. По-голямата част от него е бяло месо, което е биологично попълноценно. То има особен привкус, присъщ на месо от дивеч, поради което пуйчето месо понякога се приема и като деликатесно. Това се дължи в значителна степен и на доста по-ограниченото му производство.

МЕСОТО ОТ ГЪСКИ съдържа значително ко-личество мазнини, които превъзхождат кокошите. То няма холестерин и поради повишеното съдържание на ненаситени мастни киселини, се приема и усвоява много добре. Неговата биологична пълноценност е около 95 процента (колкото и относително да е това) в сравнение с тези на месото от бройлери. Гъшето месо може да се съхранява в хладилник по-дълго време, отколкото другите меса.

МЕСОТО ОТ ПАТИЦИ има също много добри вкусови качества, макар и да отстъпва в известна степен на другите птичи меса.Съдържанието на мазнини в него е твърде високо. Мускулните влакна при него, както и при гъските, са по-дебели, а съединителната тъкан между тях е повече в сравнение с пилешкото (бройлерното), кокошето и пуйчето месо. Биологичната му пълноценност в сравнение с месото от бройлери, е по-ниска и изразена цифрово е около 90 процента.

МЕСОТО ОТ ТОКАЧКИ има редица предимства пред другите видове. Кожата е тънка и нежна, сухото вещество в него е ОКОЛО 30 ПРОЦЕНТА ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА В КОКОШЕТОМЕСО То има привкус на месо от дивеч (фазани, яребици), което го прави особено ценно. Освен това рандеманът при токачките е доста висок, а относителният дял на костите е по-нисък от този при другите видове птици.

МЕСОТО ОТ ФАЗАНИ И ПЪДПЪДЪЦИ има добра консистенция, сочност и аромат и специфични вкусови качества, поради което обикновено се отнася към деликатестните диетични меса. Месодайните качества на птиците и качеството на месото зависят в значителна степен от продуктивното направление и от породата на птиците. При направлението за месо птиците се отличават от тези за яйца с голяма скорост на растеж, особено в по-ранна възраст, по-добре усвояват фуража, достигат по-висока жива маса, имат отлична замускуленост на трупчето и най-вече на гърдите и бутчетата. Гърдите при тях са широки и дълбоки, а кланичният рандеман е значително по-висок. Месото им е много посочно и вкусно и неговият относителен дял от трупчето е доста по-голям. Предимствата на птиците от направлението и породите за месо са особено подчертани при кокошия вид, пуйките и патиците и затова те са широко разпространени по света и са основен източник на птиче месо. Oт в. Гласът на фермера

Някои видови различия в месото при птиците
22447
 

Последни материали
Виж
МЗХ удължава сроковете за изпълнение на договорите по подмярка 4.1 и подмярка 6.4.1 от ПРСР 2014–2020 г.
Връщат се правилата отпреди войната
От днес отпадат мерките за подкрепа на търговията със селскостопански продукти с Украйна
Биофермите ще бъдат зелени по дефиниция
Стоилко Апостолов очаква ЕК да слее парите за земеделие и за Кохезионния фонд след 2027 г.
Необходимо е увеличаване на субсидиите
Разработка за противодействие на засушаването предлага ВУАРР
Засега са по-ниски спрямо други държави
В Еврозоната цените на производителите ще се повишат според проф. Иванов
Краен срок за прием на заявления за борба с теления червей по картофите
Свързани материали
Виж
МЗХ удължава сроковете за изпълнение на договорите по подмярка 4.1 и подмярка 6.4.1 от ПРСР 2014–2020 г.
Връщат се правилата отпреди войната
От днес отпадат мерките за подкрепа на търговията със селскостопански продукти с Украйна
Биофермите ще бъдат зелени по дефиниция
Стоилко Апостолов очаква ЕК да слее парите за земеделие и за Кохезионния фонд след 2027 г.
Необходимо е увеличаване на субсидиите
Разработка за противодействие на засушаването предлага ВУАРР
Засега са по-ниски спрямо други държави
В Еврозоната цените на производителите ще се повишат според проф. Иванов
Краен срок за прием на заявления за борба с теления червей по картофите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини