Земеделските производители от страната могат да имат проблеми при пласирането на плодовете и зеленчуците от стопанствата си в големите търговски вериги и при експорт, ако не внедрят стандарта за добри селскостопански практики GlobalGap. Това съобщават от Министерството на земеделието и храните и от сертифициращата международна група “Муди Интернешънъл” в България.
След издаването му сертификатът на стандарта GlobalGap гарантира, че в предлаганите на пазара плодове и зеленчуци няма остатъчни количества пестициди и нитрати. Той дава гаранция и че отговарят на условията, при които е събирана продукцията, отговарят на хигиенните изисквания, които не биха довели до вторично замърсяване. Едно от условията за неговото получаване е на полето през не повече от 500 метра да има подвижни тоалетни, както и условия работниците, които прибират и манипулират продукцията, да си мият ръцете.
Нашата страна е на едно от последните места в Европа по внедряването на международния стандарт. Търговските вериги в страната ще започнат да изискват такъв сертификат и от българските производители най-късно до 2011 год. Ако те не отговорят на стандарта, търговските вериги ще ги залеят с вносни плодове и зеленчуци.
Малко са родните производители, които притежават сертификата GlobalGap. В Гърция фирмите с такъв документ са 12 000, а в Турция - над 15 000, а това прави нашите производители неконкурентноспособни не само на европейския, а и на родния пазар.
Сертификатът GlobalGap се издава за 12 месеца, като таксите, които трябва да се плащат, са достъпни за българските производители. За един производител, който притежава 100 хектара, стандартизацията ще му струва около 1110 лева. Сумата може да бъде и по-малка, ако производителите се обединят в сдружения и асоциации.