03-12-2003 г. Пред Коледа и Нова година по хранителните магазини (особено по-големите хипермаркети) започват да се появяват артикули, които стъписват традиционния кулинарен вкус на българина. Предлагат ги за деликатеси, а ние се кокорим пред тях, свиваме скептично, а често и гнусливо устни и подминаваме. Такъв деликатес е например нутрията. Нутрията е зверче. Прилича на голям плъх. Но и заекът не изглежда по-апетитно, очистен и разфасован. Кожите на нутриите обаче българинът харесва. Палто от нутрия? Супер! Месо от нутрия - о, не-е. А защо не? Днес в Аржентина, Бразилия, Чили, Уругвай, както и в доста европейски страни като Полша, Русия, Германия месото от нутрии се смята за деликатес. Малки тайни: След клането месото на нутриите трябва да се охлади и да се държи около 12-14 часа при температура 16-18 градуса, при което то става нежно и сочно. От него може да се приготвят много вкусни ястия - например бифтек, котлети, рагу, шишчета, но и да се направят различни колбаси (то е по-сухо и трябва да се смеси с по-тлъсто месо). Да не говорим, че е и изключително диетично и полезно за хора с проблеми с кръвното и холестерола. Процентът на белтъчините в месото на нутрията е средно 15,9, а на мазнините е едва 8,30.