Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.12.2003 г.

Месо от нутрии - защо не

03-12-2003 г. Пред Коледа и Нова година по хранителните магазини (особено по-големите хипермаркети) започват да се появяват артикули, които стъписват традиционния кулинарен вкус на българина. Предлагат ги за деликатеси, а ние се кокорим пред тях, свиваме скептично, а често и гнусливо устни и подминаваме. Такъв деликатес е например нутрията. Нутрията е зверче. Прилича на голям плъх. Но и заекът не изглежда по-апетитно, очистен и разфасован. Кожите на нутриите обаче българинът харесва. Палто от нутрия? Супер! Месо от нутрия - о, не-е. А защо не? Днес в Аржентина, Бразилия, Чили, Уругвай, както и в доста европейски страни като Полша, Русия, Германия месото от нутрии се смята за деликатес. Малки тайни: След клането месото на нутриите трябва да се охлади и да се държи около 12-14 часа при температура 16-18 градуса, при което то става нежно и сочно. От него може да се приготвят много вкусни ястия - например бифтек, котлети, рагу, шишчета, но и да се направят различни колбаси (то е по-сухо и трябва да се смеси с по-тлъсто месо). Да не говорим, че е и изключително диетично и полезно за хора с проблеми с кръвното и холестерола. Процентът на белтъчините в месото на нутрията е средно 15,9, а на мазнините е едва 8,30.

Месо от нутрии - защо не
51303
 

Последни материали
Виж
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Преди ваканциата на парламента
Политолог с остра критика срещу одобрената приватизация на „Ел Би Булгарикум“
Напрежението сред работещите расте
Горските служители искат спешна среща с Желязков
Свързани материали
Виж
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Преди ваканциата на парламента
Политолог с остра критика срещу одобрената приватизация на „Ел Би Булгарикум“
Напрежението сред работещите расте
Горските служители искат спешна среща с Желязков
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини