Съгласно данните на специализирания аналитичен портал „Foodretail” украинските производители и търговци проучват въпроса за износ на значителни количества моркови за ЕС. Според Foodretail украинците са окуражени от високите цени на зеленчука в Германия и Холандия и дори в Полша. В Германия и Холандия цената на така наречените „сурови моркови” (не калибровани, но еднородни по качество) е най-висока от 5 години насам и на места достига 20 евроцента за кг. В Полша производството на моркови спадна драстично и напоследък страната импортира значителни количества от Холандия и други държави членки на ЕС. В същото време украинските производители предлагат своята продукция по 3-9 евроцента за кг и се надяват да пробият на пазара в Обединена Европа. Трябва да отбележим, че пазарните специалисти в Украйна изразяват сериозен скептицизъм по този въпрос. Според тях възможностите за засилване на износа на евтина украинска продукция са доста преувеличени и преди да броят бъдещите печалби местните фермери би трябвало задълбочено да проучат проблема. Експертите коментират, че Украйна не разполага с необходимата инфраструктура за осигуряване на необходимото качество за износ, а самите производители нямат сертификати EuropGAP или GlobalGAP, които изискват европейските купувачи. Foodretail препоръчва на заинтересованите лица и организации да посетят международния форум „AgriHort 2009" или изложбена зала към него, където ще могат да получат професионална консултация за изискванията на ЕС към качеството на селскостопанската продукция и сертифицирането по EuropGAP или GlobalGAP. Конференцията „AgriHort 2009" ще се проведе на 10 февруари 2009 г. в Киев.
Мая Асенова