От две години Институтът по генетика към БАН работел за подобряване качествата на българските домати, като целта е те да имат по-добър вкус и търговски вид, но и да не се развалят бързо. "За да е сигурно, че тези качества ще са трайни, е необходимо сортовете да се тестват три години", обясни акад. Никола Съботинов, председател на академията. Той вчера представи новосъздаденият отдел за "Връзки с обществеността", който ще се стреми да направи работата на академията по-открита и полезна за обществото.
Друг важен проблем, по който работят зоолози от академията, е свързан с т.нар. инвазивни видове, пренесени у нас от други географски области, и застрашаващи наши видове и растения, допълни акад. Съботинов. Сред чуждите нашественици са синята медуза, както и рапаните в Черно море, които се хранят с миди и така нарушават биологичното равновесие там.