21-07-2008 г. Мая Асенова Крушите се развалят по-бързо от ябълките заради недостиг на въздух, считат европейски учени. Това откритие ще доведе до разработването на нови условия за съхраняване на крушите, за предотвратяване на преждевременното им разваляне по пътя от производителя до търговската мрежа. Екипът на учени от белгийския Католически университет в гр. Льовен с ръководител Питър Вербовен и техните колеги от Европейския център за изучаване на излъчванията (ESRF) са провели редица експерименти за изясняване на какво се дължи по-бързото разваляне на пресно прибраните круши, в сравнение с ябълките. Откъснатите ябълки и круши продължават да “дишат” и за да останат плодовете здрави е необходимо всяка клетка на откъснатия плод да получава макар и минимално количество кислород. Според учените, както ябълките така и крушите в тъканите им се съдържат микроскопични канали, разположени между клетките, по които въздуха постъпва в дълбочината на плода. Изображенията, получени с помощта на синхронен лъч, дава възможност да се наблюдава, че между клетките при ябълките остават празни канали, докато при крушите тези празноти са значително по-малко и представляват мрежа от взаимосвързани канали. Микроскопичните каналчета в крушите са толкова тесни, че снабдяването на плода с кислород е много ограничено и клетките бързо се лишават от възможността да дишат, когато нивото на кислорода спадне “под праговото равнище”. Изследователите се надяват, че техните констатации ще позволят по-добре да се разбере процеса на разлагане, произтичащ с плодовете след тяхното откъсване. Друга възможна област за използване на резултатите от изследванията е създаването на компютърни модели за разчитане нивото на концентрация на кислород в отделните клетки на тъканта на плода