Начало » Важно за фермера » Пчеларство
22.05.2008 г.

АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ - ДА ГО ОТКРИЕМ НАВРЕМЕ

“ПЧЕЛАРСКИ ВЕСТНИК” – КАТ. № 570

Американският гнилец е заразна болест на пчелното пило, причинявана от спорообразуващ микроорганизъм, който е изключително устойчив във външната среда (мед, восък, пчелен клей и др.), в условията на която може да преживее десетилетия. Патогенен е за ларвите за пчели-работнички, търтеи и пчелни майки. Възрастните индивиди в пчелното семейство не боледуват. Всички породи пчели са възприемчиви на инфекцията. Болестта е характерна само за пчелното семейство. Има сведения, че при определени условия може да заболеят и ларвите на осите, но това няма особено практическо значение. Заразяването на ларвите при естествени условия става чрез приеманата храна, въпреки че американският гнилец не е болест на храносмилателния канал, а на целия организъм. За да се прояви болестният процес заразяването трябва да стане в млада възраст (до 4-ия ден), а заболяването, което е свързано с размножаването на причинителя, се проявява много по-късно - след запечатване на ларвата, по време на метаморфозата. Една ларва трябва да погълне голям брой спори (поне 5000), да се зарази и заболее. Всъщност това количество не е голямо, като се знае, че в една умряла от американски гнилец ларва има около 2-2,5 млд. спори. Започне ли болестен процес, изходът за пчелното семейство е фатален.

В разпространението на инфекцията първо място заемат болните пчелни семейства. Както вече отбелязахме, труповете на умрелите от болестта ларви съдържат милиарди спори на причинителя. Всичко, с което тези остатъци от труповете влизат в контакт, става средство за пренасяне на инфекцията до здравите ларви или до храната им. В заболялото пчелно семейство това са младите пчели. Чистейки килийките, пчелите-чистачки замърсяват хоботчетата си, крачката и другите части на тялото, като заразяват не само хранените от тях здрави ларви, но разпространяват причинителя на болестта и механически - при чистене на други килийки, неконтаминирани с бацила. Не по-малка роля за разпространението на болестта вътре в гнездото играе пчелната майка. Самата тя е неподатлива на заболяване, но пренася с външната повърхност на коремчето си спорите от една килийка в друга по време на яйцеснасянето. За разпространение на инфекцията в други пчелни семейства в пчелина най-голям дял има пчеларят Той пренася спорите на бацила и в здравите семейства посредством инструментите или директно, със замърсените си ръце.

Разпространението на болестта е неминуемо, когато от едно семейство в друго се разместват пити с пило, с храна или се извършват други дейности, свързани с изравняване на семействата, с подхранване на слабите и пр. Подобна роля играят и пчелите-крадци, които влизат в кошерите на умрели или отслабнали от болестта пчелни семейства и с ограбените хранителни запаси внасят инфекцията в собственото си гнездо. Болестта може да се разпространи и по всички останали пътища за разпространение на заразните болести по пчелите въобще - контаминиран пчелен мед, заразен инвентар, подвижно пчеларство, заразени роеве, покупка и транспорт на болни пчели и т.н. При съмнение за заболяване от американски гнилец, трябва да се има предвид, че заразяването на ларвата става в младата й възраст, а развитието на болестния процес - след запечатването на килийката. Затова признаците на болестта трябва да се търсят в промените на запечатаното пило. В началото на заболяването участъците със запечатано пило са плътни. Липсва характерното при всички гнилцови заболявания "прошарване". Може да се намерят само единични килийки с по-тъмни капачета или с пробити и леко хлътнали капачета. Ларвата в килийката е с кремав, жълтеникав, шоколадов или шоколадено-черен цвят Целият труп представлява хомогенна, гъста гнилостна маса, която при опит за изваждане от килийката с клечка, се точи, като образува нишки дълги няколко сантиметра. Тъй като ларвите са се обвили в пашкулче, гнилостната маса е заловена както за капачето на килийката, така и за нейното дъно. При гниенето на трупа, той придърпва капачето на килийката и то хлътва постепенно все по-навътре в килийката. Хлътването на капачетата на килийките с умрели ларви е много характерен признак при американския гнилец. При напреднало развитие на болестта се намират вече голям брой запечатани ларви с потъмнели, продрани и хлътнали капачета на килийките. Трупната маса е с преобладаващ шоколадово тъмен цвят. През този етап настъпва и прошарване на пилото (на един участък ларви на различна възраст).

За разлика от простудено или прегрято пило, при американския гнилец винаги между умрелите ларви има и здрави. Незапечатаното пило е непроменено. В резюмиран вид най-характерни, типични само за американския гнилец, признаци на заболяването са хлътването на капачетата на килийките, точещата се трупна маса и липсата на признаци на заболяване на незапечатаното пило. По тези признаци болестта лесно се разграничава от другите заболявания на пчелното пило. В нашата страна се изисква диагнозата да бъде потвърдена лабораторно, т.е. да се изолира и идентифицира причинителят на болестта. Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ , Пчеларски вестник

АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ - ДА ГО ОТКРИЕМ НАВРЕМЕ
27648
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини