21-10-2003 г. Сухоплодовият акар е дребно, до 0,45 мм нисшо безгръбначно паяче, едва забележимо с невъоръжено око. Тялото му е слабо сплеснато, продълговато овално и покрито с редки космици, които са систематичен белег. Четири от тях се намират накрая на коремчето и са дълги почти колкото тялото му. На горната страна на тялото се намират две продълговати вдлъбнатини. Възрастната форма на акара за разлика от насекомите има четири чифта крака. Окраската на тялото е полупрозрачна, почти безцветна. Възрастните придобиват окраската на продукта, с който се хранят. Устните органи и краката са виолетово-кафяво оцветени. Размножава се чрез яйца, от които след 1-2 седмици се излюпват младите ларви. От проучванията и наблюденията, които имаме, и от опити, които сме правили, се установи, че видът образува хипопусна форма. Тя затруднява борбата с него, защото е твърде устойчива на въздействието на неблагоприятните условия и отровни газове. Акарът се развива нормално при относителна влажност на въздуха над 75 на сто. В суха среда на открито умира бързо, затова се размножава най-често в произведения на овощно-плодовата промишленост, които имат по-висока влажност (конфитюри, мармалади, желета, питиета и др. ) От сушените плодове предпочита сушените сливи, защото имат по-висока влажност. Видът не издържа и на високи температури. Температура от 80 градуса убива всички негови форми в продължение на 1 час. Борбата със сухоплодния акар трябва да бъде насочена предимно към предпазните мерки, защото те имат решаващо значение. Складовите помещения, в които се съхраняват продуктите - обект на нападение от него, трябва да са сухи и проветриви, с ниска влажност и температура. Преди внасянето на продуктите за съхранение складът се почиства основно механически и се обеззаразява с органофосфорни инсектицидни препарати, които са ефикасни против акара. С направените водни разтвори от тези инсектициди в концентрации, както против другите складови неприятели, се напръскват обилно стените, таванът и подът на складовите помещения. Третирането се повтаря след 10-15 дни, за да се убият излюпените ларви, защото инсектицидите нямат овоцидно действие. В домакинствата при липса на посочените инсектициди обеззаразяването може да се извърши и с варопетролова емулсия, приготвена от 2 кг негасена или хидратна вар на 10 л вода и след погасяването й в нея се излива на тънка струя при енергично разбъркване 1 л нафта. С така приготвената варопетролова емулсия се напръсква складът при разход 0,5 л на 1 кв. м площ. В почистените и обеззаразени складови помещения се внася само незаразена продукция, сушени плодове и сливи. Обеззаразяването на сушените сливи, нападнати от сухоплодовия акар, става ефикасно чрез третирането им в сушилни при температура в сушения пласт 80 градуса в продължение на 1 час. По същия начин в домакинствата обеззаразяването на малки количества сушени сливи може да се направи това в електрически печки с терморегулатор 80 градуса. Когато има друга продукция и сушени плодове, които не могат да се подлагат на висока температура, се обеззаразяват с отровни газове. За целта подходящи са циановодородът в доза 20-30 г на 1 куб. м пространство и експозиция 48 ч и температура над 12 градуса и фосфороводородните препарати - фистоксин таблетки и магтоксин таблетки в доза 10 бр. за 1 куб. м пространство и експозиция 3-5 денонощия и същата температура. Фумигацията се повтаря след 10-15 дни, за да бъдат унищожени излюпените ларви и хипопуси, от които не всички биват унищожавани при първата фумигация. Фумигацията с отровните газове се извършва от специализирани фирми или подготвени специалисти при строго спазване на правилата за работа със силно отровни вещества. (от в. Фермер новият)