04-03-2008 г. Завишената консумация на нитрати може да доведе до здравословни проблеми при хората (дразнене на стомашната и чревна лигавица, разстройство и т.н.). Едни нитрати бързо и лесно се извеждат от организма, други образуват безвредни и дори полезни химически съединения, но най-опасни са нитритите образувани от различни микроорганизми и в комбинация с белтъчини, могат да образуват силно канцерогенните нитрозамини. Именно нитратите реагират с хемоглобина в кръвта и лишават червените кръвни телца от възможността да насищат клетките с кислород. В резултат се нарушава обмяната на веществата, дестабилизира се нервната система, намаляват защитните функции на организма. Един от най-ефективните начини за премахване на нитратите е допълнителното накисване и сваряване, тъй като солите на азотната киселина се разтварят във вода. След сваряване обелените и нарязани картофи загубват 75 процента от нитратите. Цвеклото и репичките е добре да се бланшират преди да се използват за салати или супи. Този начин не е подходящ за всички зеленчуци, а за някои изобщо не е приложим. При листните зеленчуци е необходимо отстраняване на външните листа и накисване за около един час в студена вода. Дините и пъпешите се изрязват с по-дебела кора. За плодовете е най-добре да се консумират в суров вид.