Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Нитратното замърсяване на почвите, водите и земеделската продукция е опасно за човека

Начини за намаляване на нитратите в храната
Синор.БГ / 04.03.2008 г.

04-03-2008 г. Завишената консумация на нитрати може да доведе до здравословни проблеми при хората (дразнене на стомашната и чревна лигавица, разстройство и т.н.). Едни нитрати бързо и лесно се извеждат от организма, други образуват безвредни и дори полезни химически съединения, но най-опасни са нитритите образувани от различни микроорганизми и в комбинация с белтъчини, могат да образуват силно канцерогенните нитрозамини. Именно нитратите реагират с хемоглобина в кръвта и лишават червените кръвни телца от възможността да насищат клетките с кислород. В резултат се нарушава обмяната на веществата, дестабилизира се нервната система, намаляват защитните функции на организма. Един от най-ефективните начини за премахване на нитратите е допълнителното накисване и сваряване, тъй като солите на азотната киселина се разтварят във вода. След сваряване обелените и нарязани картофи загубват 75 процента от нитратите. Цвеклото и репичките е добре да се бланшират преди да се използват за салати или супи. Този начин не е подходящ за всички зеленчуци, а за някои изобщо не е приложим. При листните зеленчуци е необходимо отстраняване на външните листа и накисване за около един час в студена вода. Дините и пъпешите се изрязват с по-дебела кора. За плодовете е най-добре да се консумират в суров вид.

Нитратното замърсяване на почвите, водите и земеделската продукция е опасно за човека
3313
 

Последни материали
Виж
Създаден е EURice Alliance – новият алианс на страните производителки на ориз в ЕС
Дини и картофи поевтиняха с над 10%
Годишна инфлация 5,3%! Краставици и пипер най-силно поскъпнаха
Мащабна измама със земеделски еврофондове – глоба и забрана за участие
Декларация
Животновъди категорично искат отмяна на ваксинацията по овцете
По-високи субсидии и нови стимули за турските фермери до 2027 г.
БАБХ - фитосанитарен доклад
Тежка суша: Между половин и 1 метър под повърхността на почвата липсва влага
Свързани материали
Виж
Създаден е EURice Alliance – новият алианс на страните производителки на ориз в ЕС
Дини и картофи поевтиняха с над 10%
Годишна инфлация 5,3%! Краставици и пипер най-силно поскъпнаха
Мащабна измама със земеделски еврофондове – глоба и забрана за участие
Декларация
Животновъди категорично искат отмяна на ваксинацията по овцете
По-високи субсидии и нови стимули за турските фермери до 2027 г.
БАБХ - фитосанитарен доклад
Тежка суша: Между половин и 1 метър под повърхността на почвата липсва влага
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини