20-10-2007 г. Храните в Европейския съюз в момента са замърсени с 324 различни остатъци от пестициди. Повечето от тях са с доказани вредни последствия върху човешкото здраве. Това са резултатите от проучване на Pesticide Action Network, цитирано от БлуЛинк. Организацията започва кампания за приемане на проекторешения в Европейския парламент за ограничаване на използването на пестициди. Половината от плодовете, с които се храним, съдържат пестицидни остатъци, а един от всеки 40 отглеждани в ЕС храни съдържа остатъци от пестициди, надхвърлящи максимално разрешените нива. На 13 юли 2007, Milieudefensie Холандия и европейския клон на Pesticide Action Network, закупиха 8 различни вида плодове от сградата на супермаркет в европейския парламент в Брюксел. В тези плодове, в сертифицирана лаборатория, бяха открити общо 28 различни пестицида, за които има достатъчно данни, че притежават вредно влияние върху човешкото здраве . Остатъчните съдържания в кайсиите, портокалите и гроздето надхвърляха дори разрешените нива, като по този начин продажба им се превърна в незаконен акт. В края на октомври тази година Европейският парламент ще гласува на първо четене новото законодателство, което ще определи бъдещето на политиката за пестицидите: тяхното разрешаване, продажба и употреба в ЕС. "В осемте проби анализирани плодове бяха открити общо 28 различни остатъци от пестициди в това число десет известни канцерогена, три невротоксиканта, три засягащи развитието и осем увреждащи ендокринната система. Два от замърсителите попадат в категорията "извънредно опасен" според СЗО. Нито една от пробите не беше свободна от пестицидни остатъци", пише в изследването. "Потресаващо е също, че отгледаните в Белгия ягоди съдържаха 14 различни пестицида, пет от които са доказани канцерогени. Испанските портокали, съдържаха токсичния имазалил в концентрации, надхвърлящи многократно "приемливото дневно количество" за петгодишни деца", коментират от Pesticide Action Network. Получените резултати не са изненадващи. Според данните, публикувани от Европейката комисия 40% от плодовете и зеленчуците в ЕС са замърсени с пестициди, като в една на всеки 30 храни остатъците надхвърлят официално разрешените допустими нива. В България Министерство на здравеопазването не публикува данни от мониторинга на храни за остатъчни съдържания на пестициди, нещо повече, не е известно колко са оборудваните и работещи лаборатории за контрол на храните, нито колко и какви проби храни се изследват, пише БлуЛинк. Единствените достъпни данни са от Министерство на земеделието за анализите на суровини от растителен произход, които за последните години устойчиво задържат около 50 процента на замърсените с пестициди плодове и зеленчуци. От в. Дневник, снимка Reuters