28-09-2007 г. Това, че вече сте обрали и оползотворили плодовете им, не значи че трябва да ги забравите. Грижите за тях продължават и след прибирането на плодовете. Трябва да се създадат благоприятни условия за натрупване на достатъчно хранителни вещества, необходими за нормалното развитие на растенията през есенно-зимния период и рано напролет. Подготвят се площите за засаждане на касис, малини и къпини. След като е извършено основно торене и риголване, се изкопават дупките. Почвената повърхност да е чиста от плевели, а с изключение на малините при необходимост се полива. Тори се с 30-40 кг /дка обикновен суперфосфат и 15-20 кг/дка калиев сулфат. Това се отразява благоприятно върху залагането на плодните пъпки за следващата година. Предимно в края на септември се извършва есенното засаждане на ягодите. Задължително да се използва здрав, свободен от вируси посадъчен материал. Коренчетата се съкращават леко до свежа маса и се отстраняват старите листа. Растенията се засаждат на същата дълбочина, на която са били преди засаждането им или малко по-дълбоко. Не бива да се подгъват коренчетата и да се засипват пъпките. Почвата се притъпква добре и се полива. Подготвят се площите за засаждане на касис, малини и къпини. След като е извършено основно торене и риголване, се изкопават дупките. Почвената повърхност да е чиста от плевели, а с изключение на малините при необходимост се полива. Тори се с 30-40 кг /дка обикновен суперфосфат и 15-20 кг/дка калиев сулфат. Това се отразява благоприятно върху залагането на плодните пъпки за следващата година. Старите ягодови растения трябва да се прегледат и всички листа с петна и изсъхналите части на растенията да се оберат и изгорят. Важна грижа за овощарите е да приберат пръскачките на сухо място. Но предварително да ги измият и подсушат, а железните части да смажат с машинно масло. Сламата и растителните остатъци в ягодовите насаждения трябва да се съберат и унищожат. Тъй като ларвите на ягодовият коренов хоботник зимуват в коренищата на ягодите веднага след беритбата до настъпване на есента трябва да се направят 2-3 пръскания с инсектицид. Срещу ларвите, които на пролет нагризват младите коренчета, а по-късно навлизат и в самото коренища, е добре да се направят и няколко поливки на растенията с агрия 1050-0,15% или Би-50-0,1 %. Почвата трябва да се навлажни до 15 см дълбочина с 4-5 л на кв.м разтвор. Продължават нападенията на ягодовите насаждения от бели и червени листни петна, затова е добре нападнатите листа да се изрязват и унищожават. Започва най-натовареното и отговорно време в лозарството, тъй като узряват повече от широко разпространените у нас сортове. Гроздето за вино се бере в т.н. технологична зрялост. Добре е производителите да знаят, че за могат да направят хубаво червено вино, захарността на гроздето не трябва да е под 19% , а киселинността –4,5г/куб.дм.За белите трапезни вина тези показатели са съответно 18-20% захарност и 5-5,6 г/куб.дм киселиност. Гроздоберът трябва да се извършва по сортове и при температура не по-ниски от 14 градуса и не по-високи от 27.