18-09-2007 г. В много ферми за производство на мляко най-много животни от стадото се бракуват поради мастит. През периода на боледуването и след клиничното оздравяване на кравата загубата на мляко в натурално изражение възлиза средно на 10 - 15 на сто от годишния й надой. А у някои животни предишните показатели не се възстановяват въобще. Днес продължаваме публикацията от сп. "Новое сельское хозяйство" за това, как да победим мастита Профилактика на маститите в периода на пресушаване (прекратяване на доенето) на кравата По досегашната традиция, началото на сухостойния период на кравата се предшества от периода на пресушаването й, през който тя преминава на друга дажба за хранене и постепенно се прекратява доенето й. Продължителността на този период може да продължи от 2 до 4 седмици, в зависимост от нейната продуктивност. Във връзка с намаляването на кратността на доенето през този период заради недоиздояването могат да възникнат възпалителни процеси във вимето, в резултат на които се намалява количеството и се влошава качеството на получаваното мляко, повишава се количеството на соматичните клетки в него и се увеличава вероятността от развитието на микрофлора във вимето. Тази традиционна система на пресушаване на кравите често се съпровожда от заболяването им от мастит. За изключване на недостатъците й е разработено и в много страни се прилага едномоментното пресушаване. То се прилага под контрола на специалист и при спазването на особени условия, а именно: в деня преди пресушаването се прави диагностика на възпалителния процес във вимето и при позитивен резултат се прилага съответната терапия. След пълното издояване на кравата в деня на пресушаването й във всяка бозка (папила) се вкарва противомаститен препарат. Вимето отича. Отокът отзвучава за 4-6 дни. Обаче в никакъв случай не трябва да се дои кравата след въвеждането на антимикробния препарат! Животното се прехвърля в групата на сухостойните крави, осигурява му се съответната дажба за хранене, както и режим на всекидневно движение (моцион). Вследствие на отсъствието на микрофлора в млечната жлеза препаратът предотвратява появата на мастит по време на пресушаването, също така и през продължителния период на инволуция на тъканите на млечната жлеза, което се осигурява чрез осигуряването в организма на висока концентрация на антибактериалния препарат и продължителното му въздействие. Освен това при едномоментното пресушаване до началото на неговото осъществяване количеството на издояваното мляко практически не се намалява. Получаваното мляко е с високо качество, тъй като обичайните за традиционната система на пресушаване възпалителни процеси във вимето не се развиват. В резултат на профилактиката на мастита през сухостойния период, вимето си “отпочива” по-добре и обемът на епителиалната тъкан се увеличава с 10-15 на сто, в сравнение с предишната лактация, все обстоятелства, които водят до повишаване на продуктивността. Освен това, след отелването и през коластрения период показателят за количеството соматични клетки бързо се привежда в нормата, в резултат на което се повишава качеството на млякото.