07-08-2007 г. Ечемикът е икономически важна и традиционна за България култура. Заетите от него площи през 2007 г. достигат до 1 925 380 дка, а средно за годините 2001, 2002 и 2004 тя е достигала до 3 300 000 дка. Посочените данни показват значително намаляване на площите, но ечемикът е култура, която заема своето достойно място във фуражното зърнопроизводство и в пивоварната промишленост. Предимството се дължи основно на големия му полиморфизъм от зимни, зимно-пролетни и пролетни форми. Това е възможност, която позволява той да се засява от края на септември до средата на февруари, а в някои райони и до края на март. Най-благоприятни за отглеждане при климатичните условия на България са се наложили типично зимните и зимно-пролетните форми. Доказаните сравнително стабилни и постоянни добиви гарантира получаването на добра реколта и го прави предпочитана култура спрямо другите зърнени култури. Изборът на сорт е един от най-важните и ефективни фактори за производството, което е гаранция за получаване на високи добиви и качествена продукция. В настоящия момент в България 95 процента от площта на ечемика се засява с български сортове създадени в Института по земеделие - Карнобат. От голямо значение за налагането им в практиката е стабилността им при влияние на различни видове екологичен стрес. Ечемикът е култура с големи компенсаторни възможности, които са предпоставка за по-голяма стабилност на добива. Много важно за българския производител е използването на високопродуктивни и с високо качество на зърното фуражни сортове ечемик. В практиката широко разпространени са селекционираните в Институт по земеделие - Карнобат, сортове Веслец, Ахелой 2, Изгрев и Панагон. Oт в. Гласът на фермера