Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.07.2007 г.

Биоземеделие и овцевъдство

17-07-2007 г. Засиленият интерес към овчето мляко в ЕС се дължи на липсата на квотни ограничения за производството на продукти от овче мляко и на възможността за отглеждане на овце в защитените територии и производството на биологични (органични) храни. За нашата страна са от значение също възможността за създаване на алтернативна заетост и ограничаване на демографския срив. Биоземеделието е голямото предизвикателство на ХХI век. То изключва напълно употребата на изкуствени торове, на синтетични пестициди и растежни регулатори. Естественото плодородие на почвата се поддържа чрез оборски тор, сеитбообращения и природосъобразно отглеждане на животни. Произведените в хармония с природата натурални храни достигат до хората като дар от самата природа. Биологичното земеделие се практикува в много страни. В световен мащаб най-много биологични (органични) храни се продават в Германия, следвана от Франция. Голяма част от тези храни са внос. Голям интерес към тези храни има във Великобритания, Швеция, Дания и други европейски страни. Засега у нас органичните храни са в ограничени количества. Основна причина за това е ниската покупателна способност на населението. Биоземеделието все още не е утвърдена земеделска практика въпреки благоприятните условия за това. Това се потвърждава от високата оценка за възможностите у нас, дадена от бившия еврокомисар по селското стопанство Франц Фишлер. Той заяви: “България може да се превърне на “кошница” за екологични (органични) продукти на Европейския съюз.” Опитът на Франция и други европейски страни показва, че производството на биологични (органични) храни може да се съчетае с природосъобразно отглеждане на животни в защитените територии. Нашите национални продукти от овче мляко – сирене, кашкавал, кисело мляко, биха могли да намерят добър пазар в ЕС, ако тяхното производство се обвърже с биоземеделието. Проектът “Натура 2000” предлага прекрасни условия за производството на органични млечни продукти. Големият интерес към органичните храни налага да се помисли как да използваме нашите ресурси за увеличаване на производството им. Богатите пасища и ливади в планинските и полупланинските райони у нас предлагат изключително благоприятни условия за развитие на овцевъдството. В миналото планините са били огласяни от чановете на многобройни стада. Овцевъдството е било основно препитание на населението от тези райони. Създадени са много местни породи овце, които населението продължава да отглежда и сега. Голям резерв за овцевъдството са както пасищата в защитените територии, така и общинските и частните ливади и мери. Овцете са най-добрият използвач на растителността, без да нарушават биологичното равновесие. Нещо повече, техният тор поддържа почвеното плодородие. В миналото нивите и пасищата в полските райони се торяха чрез т.нар. егреци (преносими кошари). След пренощуване няколко вечери на едно място кошарата се пренасяше на друга площадка, за да пренощуват овцете на нея. Според съществуващите разпоредби собствениците на ливади и пасища и защитените от “Натура 2000” територии може да получат субсидии само ако ги поддържат в добро състояние, т.е. да ги почистват, торят и косят тревата ръчно. При отглеждането на овце торенето и поддържането на пасищата в добро състояние се постига, без собственикът да прави допълнителни разходи. Нещо повече, произведените овче мляко и месо ще отговарят на изискванията за органични (биологични) храни. Преработеното овче мляко и бяло саламурено сирене, кашкавал и кисело мляко също ще отговарят на изискванията за органични храни и ще се пласират на значително по-добри цени у нас и в другите страни. За да се реализира такъв проект, е необходимо сътрудничество на собствениците на земи и пасища, обработвани по изискванията на биоземеделието, овцевъдите и млекопреработвателите. Изгодата от това сътрудничество се изразява в следното: •Собствениците на земеделски имоти (ниви, ливади, пасища и мери), които отглеждат овце, ще получават субсидия по схемата за единни плащания на площ (2 дка на овца), без да правят допълнителни разходи за косене, торене, почистване (поддържане). •Овцевъдите, които не разполагат със собствени ниви, ливади, пасища и мери, могат да наемат (наем, аренда) такива от частни лица с договор. За наетите земеделски имоти те ще получават субсидии по схемата за единни плащания на площ (2 дка на овца). Те могат да ползват общински мери и пасища, които се предоставят по наредбата “Ред за предоставяне на мери и пасища на земеделски стопани животновъди за общо ползване” с решение на общото събрание или на общинския съвет. Решението на общинските съвети за използване на мерите и пасищата представлява правно основание по чл. 41 от Закона за подпомагане на земеделските производители да кандидатстват за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и по линията за подпомагане на земеделските стопани, развиващи дейност в необлагодетелствани райони. Независимо от субсидията по схемите за единни плащания на площ овцевъдите, които имат договор за селекционен контрол с Асоциацията за развъждане на породата или с Регионалната дирекция по селекция и репродукция, получават субсидия за подпомагане на изхранването на овцете и целева субсидия от 0,07 лв. на литър овче мляко, произведено за лична консумация и преработка, при условие че то отговаря на изискванията за качество съгласно европейските стандарти. За целта те трябва да имат договор с млекопрекупвач (млекосъбирателен пункт) или преработвател и да представят документи за предаденото количество мляко. Качеството се установява от акредитирана лаборатория на ДВСК. •Млекопреработвателните фирми, които използват овче мляко, отговарящо на изискванията за биологична храна, могат да произвеждат и предлагат биологични (органични) млечни продукти. За целта фирмата трябва да сключи договор за доставка на мляко с млекопроизводител, който има условия за това производство и доставя качествено мляко, отговарящо на изискванията за органично. Ползата от тези мерки за развитие на овцевъдството ще бъде още по-голяма, ако собствениците на земеделски имоти, овцевъди и млекопреработватели образуват сдружение (дружество, кооперация) за производство и търговия на биологични (органични) продукти от овче мляко. Сдружението може да защити нашите национални продукти като традиционни храни със специфичен характер или географско означение. Такава практика съществува в ЕС. Тя има голям успех в Италия, Гърци,Франция, Испания и други членки на ЕС. Тази защита дава изключителни права за производството и продажбата на продукта в ЕС и представлява атестат за качество в трети страни. От в. Гласът на фермера

Биоземеделие и овцевъдство
12965
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини