22-06-2007 г. Предимствата на дългата бяла ряпа, дайкон, са в бързия темп на растеж и съзряване - 55-60 дни след сеитбата, много добра изравненост, както на посева, така и на кореноплода. Формира гладки, без власинки, атрактивни кореноплоди с дължина 40 см и диаметър 6,5 см. Бавно избуява за разлика от традиционните сортове ряпа и репички. Притежава фина крехка и сочна консистенция, почти без лютивина. Подходяща е за салата, консервиране и готвене. Устойчива на фузариоза и вирусни заболявания. Почти не се напада от други болести, отличен избор за есенно отглеждане в районите с умерен климат. Японците я включват заедно с листните зеленчуци в ежедневното си меню. Широко застъпена е тезата, че тяхното дълголетие се дължи и на консумацията на ряпа, наричана още “стъргач на холестерола”. Отглеждането на дайкон не се различава съществено от това на ряпата. В същност тези хибридни сортове са вид репички, но трудно човек нарича дългите бели кореноплоди с тежина от 0,5 до 6-8 кг с умалително име. Срокът на сеитба за Северна България и по-високите райони е края на юни, а за Южна – до края на август.