Начало » Важно за фермера » Животновъдство
06.06.2007 г.

Пуйката в нашия двор

В нашата страна все повече се наблюдава интерес към отглеждането на пуйки както в големите ферми, така и в дребните лични стопанства. Снабдяването с еднодневни пуйчета е все по-трудно поради две основни причини. Първо, бяха ликвидирани пуйчите стада в държавните и кооперативните стопанства. Второ, от Америка, предимно от Латинска Америка, се внасят у нас значителни количества пуешко месо за преработване в пуешки деликатеси или за продажба в търговската мрежа. След влизането ни в ЕС вносът на меса от държави извън съюза се намали значително поради налаганите по-високи вносни мита. Това дава възможност у нас да се възроди отново развъждането на пуйки и създаването на високопродуктивни елитни стада. Интересът към пуйките започва още от началото на 20-ото столетие в Северна Америка, Великобритания, Франция, Германия и други страни.

За много страни и за различните вероизповедания пуешкото месо по време на някои традиционни празници е като свинското у нас. С развитието на науката за хранене и на диетологията все повече се препоръчва консумацията на по-постните птичи меса и преди всичко на пуешкото. Началото на съвременната селекционна дейност беше поставено в периода между Първата и Втората световна война. Създадоха се нови породи, линии и типове пуйки с добри месодайни качества. В резултат на това след Втората световна война придобиха известност нови хибриди пуйки, които изместиха от пазара старите породи. Тези хибриди имат ценни стопански качества - растат по-бързо и натрупват повече месо в областта на гърдите и бутовете в сравнение със старите породи.

Сега в промишленото пуйковъдство се използват различни хибриди, класифицирани в три основни типа - тип с малко тяло - мини; тип със средно тяло - миди, и тип с голямо тяло - макси. В САЩ и Канада като пуйки с малко тяло се определят птиците с тегло 3-4 кг, със средно тяло - 4-6 кг, и с голямо тяло - до 12-16 кг. В Англия се смята, че рентабилността е добра, когато кланичното тегло на пуйките с малко тяло е 2,3-3,6 кг, със средно тяло - 3,6-4 кг и с голямо тяло - до 15-16 кг според пола на птицата. Пуйките притежават голяма интензивност (скорост) на растеж. Наблюдават се 3-4 периода на растеж в зависимост от възрастта. Растежът е най-интензивен през първите 3-4 седмици след излюпването. След това кривата на растеж преминава в по-ниска степен. Интервалът от време от няколко дни, в който скоростта на растеж преминава в по-ниска степен, се определя като разделна точка на периода. Смяната на периодите на растеж се свързва с някои физиологични процеси в организма - смяната перата (линеене), полово узряване и други.

Пуйките оползотворяват много добре предоставяните им фуражи. През първите 3-4 седмици 1 кг прираст се достига с 1,8 кг комбиниран фураж; до 12-14-седмична възраст - с 2,2-2,4 кг, и на 20-24-седмична възраст - до 4,2 кг. Женските индивиди достигат крайното си живо тегло по-бързо от мъжките. Една пуйка от среден тип може на 18-седмична възраст да достигне 5,5-6 кг или 80 на сто от теглото в зряла възраст. Пуяците на същата възраст достигат около 9 кг, или 45-50 на сто от зрялата си възраст. Способността на пуйките да натрупват месо в областта на бутовете и гърдите се смята като най-добрия показател за стопанската стойност на даден хибрид. При добрите хибриди при заготовка за грил теглото на гърдите и бутовете е 65-70 на сто.

Способността за натрупване на месо е генетичен белег, който се предава от бащините линии на поколенията. Разликата в живото тегло между мъжките и женските пуйки е незначителна в най-младата им възраст. При възрастните обаче теглото на пуяците може да надвишава това на пуйките от 30 до 50 на сто. При някои породи и хибриди натрупването на жива маса продължава (15-20 на сто) и през втората година. Освен способността да натрупват месо селекцията е насочена и към подобряване на качеството на пуешкото месо. Държи се сметка за дебелината и нежността на мускулните влакна и на количеството на отложената мазнина между мускулните снопчета, с което се подобряват и вкусовите качества на месото. Много стопани се интересуват и от носливостта на пуйките. Съвременните подобрени породи снасят от 50 до 100 яйца годишно. Създадени са линии с по-висока носливост - около 180 и повече яйца. 

Пуйката в нашия двор
17266
 

Последни материали
Виж
В Ямболска област до момента средни добиви при пшеницата са 595 кг от декар
Испания отпуска допълнителни 100 милиона евро директна помощ за фермерите
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Свързани материали
Виж
БОЛЕСТИ НА КОСТИТЕ
Перозис при пуйките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини